ZASTRAŠUJUĆE

Pogledajte kako bi izgledao nuklearni rat s Rusijom: U prvih par sati bilo bi više od 90 milijuna mrtvih i ozlijeđenih

Foto: Twitter

Videosimulacija prikazuje kako bi mogao izgledati nuklearni rat između Rusije i NATO-a u užasavajućem scenariju koji bi rezultirao smrću milijuna ljudi diljem svijeta u roku od nekoliko sati, piše Newsweek.

Četverominutni video pod nazivom “Plan A”, koji su razvili istraživači povezani s Programom za znanost i globalnu sigurnost Sveučilišta Princeton (SGS), ponovno je izazvao interes nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dana 24. veljače ruske su snage počele napredovati u ukrajinskom teritoriju preko nekoliko frontova, označavajući veliku eskalaciju u sukobu koji je započeo 2014. godine.

Najozbiljnija kriza od Hladnog rata

Iako nije jasno bi li ruski predsjednik Vladimir Putin ikada otišao tako daleko da upotrijebi nuklearno oružje, eskalacija sukoba u Ukrajini dovela je do sve više rasprava o potencijalnom izbijanju nuklearnog rata. “Ovo je najozbiljnija kriza od Hladnog rata, s potencijalnom nuklearnom dimenzijom koja uključuje Rusiju i SAD/NATO, iako se smatra da je rizik od nuklearnog rata mali”, rekao je Alex Glaser, jedan od tvoraca “Plana A”.

“Kriza kojoj svjedočimo trenutno često rezultira nesporazumom u komunikaciji između uključenih strana, što je dodatno pogoršano činjenicom da postoji vrlo malo aktivnih linija komunikacije između Rusije i SAD-a/NATO-a”, rekao je za Newsweek Glaser, izvanredni profesor na Fakultetu za javne i međunarodne poslove i Odjelu za strojarstvo i zrakoplovno inženjerstvo na Princetonu.

Simulacija Plana A izvorno je bila pripremljena za izložbu u galeriji Bernstein u Princetonu 2017., a kasnije je postala dostupna javnosti kao YouTube video 2019. Cilj je istaknuti “potencijalno katastrofalne” posljedice nuklearnog rata između Rusije i NATO-a. Popularnost videa skočila je potkraj veljače 2022. kada je Rusija pokrenula invaziju i kada je Putin aludirao na moguću upotrebu nuklearnog oružja.

Globalna katastrofa

Plan A pokazuje pokazuje kako bi lokalizirana nuklearna razmjena mogla brzo eskalirati u globalnu katastrofu. Scenarij prikazan u prilogu vjerojatan je na temelju dostupnih dokaza.

“Naš tim koristio je neovisne procjene trenutnog položaja američkih i ruskih snaga, planova nuklearnog rata i ciljeva nuklearnog oružja. Simulacija je također podržana skupovima podataka o trenutno raspoređenom nuklearnom oružju, snazi oružja i mogućim ciljevima te redoslijedu borbe, a sve s ciljem da bi se prikazala evolucija nuklearnog sukoba”, kaže Glaser i napominje da nisu imali pristup povjerljivim informacijama.

“Procjenjuje se da bi u prvih nekoliko sati sukoba bilo više od 90 milijuna mrtvih i ozlijeđenih”, rekao je Glaser. “Stvarni broj smrtnih slučajeva znatno bi se povećao zbog smrti uzrokovanih kolapsom medicinskih sustava, kao i nuklearnih padalina i drugih dugoročnih učinaka, uključujući moguću nuklearnu zimu na globalnoj razini.”

Simulacija počinje tako da Rusija ispali znak upozorenja s baze u blizini grada Kalinjingrada u pokušaju da zaustavi napredovanje snaga SAD-a/NATO-a. NATO zatim nakon toga uzvraća jednim, taktičkim, nuklearnim zračnim napadom.

Nuklearna razmjena brzo eskalira u Europi, pri čemu Rusija ispali 300 bojevih glava na baze i trupe NATO-a. Priličan dio Europe u tom je scenariju već razrušen, a NATO zatim ispali 600 bojevih glava s američkog kopna. Prije nego što su njezini oružani sustavi uništeni, Rusija ispaljuje projektile iz silosa, cestovnih vozila i podmornica.

Kako će izgledati završna faza?

U završnoj fazi sukoba, i Rusija i NATO gađaju 30 najnaseljenijih gradova i gospodarskih središta druge strane, koristeći 5-10 nuklearnih bojevih glava na svakome, ovisno o veličini stanovništva, u pokušaju da spriječe potencijal za oporavak.

Prema Glaseru, globalni termonuklearni rat ovakvih razmjera svakako bi se mogao smatrati “najgorim mogućim scenarijem”, iako naslov videa upućuje na činjenicu da je prikazani slijed događaja jednostavno dio standardnog “vodiča”.

“Jednom kad se prijeđe nuklearni prag, može biti vrlo teško spriječiti eskalaciju u sveobuhvatni nuklearni rat, tj. eskalaciju od jednokratne upotrebe, do taktičkog nuklearnog rata u Europi, do napada protusilom i na kraju do napada protuvrijednosti — ciljanje gradova i gospodarskih središta s ciljem sprječavanja oporavka druge strane”, rekao je Glaser, a prenosi Net.hr.

Posljedice nuklearnog rata za život na Zemlji bile bi “nezamislive”. “Ne bih želio nagađati koliko bi vremena čovječanstvu trebalo da se oporavi.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari