SEKSIZAM OD MALIH NOGU: Ovaj udžbenik iz glazbenog ‘podučava’ prvašiće kako izgleda mamica, a kako žena

Društvene mreže su preplavile ilustracije iz udžbenika glazbene kulture za prvi razred osnovne škole zbog šovinističkog prikaza ženinih uloga u društvu

Prvašići će u školskoj godini 2016./17. iz glazbene kulture ‘naučiti’ puno više nego što bi trebali. Naime, u jednom udžbeniku glazbenog stoji zanimljivi prikaz žene i njezinih uloga u društvu pa je tako ‘mamica’ prikazana kao skromna žena s pregačom, dok je ‘žena’ prsata plavuša u uskoj mini haljini i štiklama.

mamica facebook

Očekivano, roditelji su ostali šokirani ovakvim stereotipnim prikazom ženskih uloga što je vidljivo i po reakcijama na društvenim mrežama koje su preplavljene negativnim reakcijama na spomenutu ilustracije.

Izdavačka kuća Alfa je na upit Vijesti.hr odbacila sve negativne komentare na ovaj slučaj tvrdeći da su ilustracije izvučene iz konteksta.

“Izdavačka kuća Alfa uspješna je dugogodišnja hrvatska tvrtka s više od 40 godina iskustva. Od početka njeguje najviše standarde u izdavaštvu, posebice u udžbeničkim izdanjima. Značajna se pozornost uvijek pridaje ilustracijama i sadržaju. Stoga izdavačka kuća Alfa odbacuje sve negativne komentare na račun diskriminacije ili netolerancije bilo koje vrste. Komentari na ilustracije izvađeni su iz konteksta. Izdavačka se kuća Alfa u potpunosti ograđuje od iznesenih mišljenja i insinuacija. Naši su udžbenici uvijek u skladu s propisima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je i donijelo pozitivnu prosudbu o usklađenosti udžbenika Moja glazba 1 autorice Diane Atanasov Piljek za školsku godinu 2014./2015. Spomenuti se udžbenik koristi više od 10 godina. Nikada nije bilo pritužbi ni na koji njegov segment. Riječ je o dvije različite ilustracije vezane uz dvije različite pjesme koje su ilustratorici bile podloge da poetsko nadahnuće prenese u osobni doživljaj”, odgovorili su nam iz izdavačke kuće Alfa.

Izdavač nam je uz odgovor na upit poslao i preslike stranica iz spomenutog udžbenika na kojima se nalaze sporne ilustracije, a koje možete vidjeti niže.

ženica1 ženica2 ženica3 ženica4

Vijesti.hr
Foto: Facebook

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari