Za plaću od 2000 eura ne treba raditi gotovo ništa, a osigurani ste do kraja života

Foto: Ilustracija

Plan je, u sklopu umjetničkog projekta, zaposliti kandidata koji će imati samo jedan zadatak

Ako vam je cilj primati solidnu plaću, a ne raditi gotovo ništa onda bi vam mogao zvučati primamljivo oglas za posao kakav je objavljen u Švedskoj.

Plan im je, u sklopu umjetničkog projekta, zaposliti kandidata koji će imati samo jedan zadatak – svaki dan se pojaviti na željezničkom kolodvoru u Gothenburgu u točno određeno vrijeme.

Kad zaposlenik dođe na posao, upalit će se rasvjeta na peronu kako bi svi znali da se “beskorisni djelatnik” pojavio na svom radnom mjestu.

Nakon što se upale svjetla, djelatnik može ići gdje hoće i raditi što hoće, a na kraju smjene mora ponovno doći na kolodvor kako bi ugasio svjetla.

Onome tko dobije posao, ovu poziciju garantiraju do mirovine zajedno s plaćom od 2000 eura, godišnjom povišicom, godišnjim odmorima i uplatama u mirovinski sustav.

Priča o poziciji na kojoj je čovjek plaćen da ne radi ništa započela je prije dvije godine kada je raspisan natječaj za umjetnike koji su, za nagradu od 670.000 eura, trebali osmisliti izgled željezničke postaje Gothenburg Korsvagen. Umjetnici Simon Goldin i Jakob Senneby došli su na ideju da se novac od nagrade preusmjeri na radno mjesto čovjeka koji “ne radi ništa”.

Za tu svrhu osnovali su zakladu kako bi izbjegli oporezivanje novca od nagrade, a zatim su sve uložili u dionice. Procijenili su da će zaposlenika moći plaćati “vječno” tj. za tu poziciju imat će novca za idućih 120 godina.

Ova odluka izazvala je negodovanje u dijelu švedske javnosti, a neki političari optužili su umjetnike da rasipaju novac poreznih obveznika. Drugi su ih optužili da je ideja bezvezna.

“Cijeli koncept da se netko pojavljuje na poslu samo kako bi upalio i ugasio svjetla je glup i neproduktivan, ali to je i bit ove naše ideje”, kažu umjetnici a prenosi Oddity Central.

Uvjeti zaposlenja mogu se pronaći i online.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari