#ŽENEUJAVNOMPROSTORU

Dvije Riječanke kreirale veliku kampanju na Twitteru: ‘Preživjeti nasilje nije sramota, nego hrabrost!’

Foto: Facebook #ženeujavnomprostoru

Krajem prošlog mjeseca svijet je oštro osudio incident u američkom Kongresu kada su dvojica kongresnika svoju kolegicu Alexandriu Ocasio-Cortez bez ikakvog povoda napali, opsovali je i izvrijeđali.

Hrvatice reagirale

Ocasio-Cortez o tome nije htjela šutjeti, već je svoju priču podijelila s ostatkom Kongresa u dirljivom govoru u kojem je, između ostaloga, kazala da je takav čin kolega kongresnika nije iznenadio jer je tijekom cijelog života, kao žena u javnom prostoru, nebrojeno puta doživjela maltretiranje.

Na to nisu ostale imune ni Hrvatice, a nedugo nakon američkog incidenta, društvene mreže prštile su od ispovijesti žena koje su pretrpjele neki vid omalovažavanja koji čine pozadinu seksualnog uznemiravanja.

U Hrvatskoj, ali i regiji sve je krenulo objavama na Twitteru uz hashtag #Ženeujavnom prostoru. Prostačka dobacivanja, seksualne provokacije, nametanja i neprimjereni komentari dio su ženskih iskustava koje je čak 5.000 korisnica hrabro odlučilo podijeliti na Twitteru.

https://twitter.com/MiaBjelo/status/1287076475355758598?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1287076475355758598%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rtl.hr%2Fvijesti-hr%2Fnovosti%2Fhrvatska%2F3862062%2Fdvije-rijecanke-stoje-iza-velike-kampanje-na-twitteru-prezivjeti-nasilje-nije-sramota-nego-hrabrost%2F

Reakcije su uglavnom pozitivne

Iza kampanje stoje dvije Riječanke, Marinella Matejčić i Marija Trcol.

“Cilj kampanje je osvještavanje, ohrabrivanje i osnaživanje žena kako bi javno progovorile o svojim iskustvima te jasno dale do znanja do je takav oblik nasilja nešto što ne smijemo tolerirati”, kazala je Trcol za DW.

Trcol objašnjava da su ljudi očito shvatili je svatko ponaosob odgovoran za tu borbu, pa se žele aktivno uključiti i sudjelovati u stvaranju boljeg sutra.

“Nasilje nad ženama je tema koja je duboko utkana u društvo i prečesto se normalizira, a to je ono šta želimo promijeniti”, objasnila je Trcol.

“Prvenstveno se radi o hegemonijskim i ideološkim obrascima u koje smo uronjeni i koje smatramo ispravnima jer mislimo da ne postoji alternativa. Ja vjerujem da je dio uključenih shvatio da preživjeti nasilje nije sramota nego hrabrost, stoga se moramo ‘odsramiti’ iskustava koja smo doživjele jedino i isključivo zbog toga što smo žene”, nadovezala se Matejčić.

Iako je bilo i negativnih reakcija na ovu kampanju, pozitivna je činjenica da je ipak većina muške populacije stala uz inicijativu i podržala ju.

“Meni je izuzetno drago što se pomalo razbija diskurs kako je ovo ‘rat žena protiv muškaraca’. Ovo je prvenstveno borba zdravog tkiva društva protiv nasilja, ponajprije nad ženama, ali i nad drugim rodnim skupinama”, rekla je Matejčić.

Važna je edukacija

Matejčić je dodala i da je izuzetno ponosna na svaku ženu koja je progovorila o nasilju koje je doživjela, ali i na svakog muškarca koji je priznao da nije ponosan na svoja vlastita djela iz prošlosti.

Matejčić i Trcol naglašavaju da je bitna edukacija i realizacija boljih zakonskih praksi.

“Ne samo edukacije odgojno-obrazovnog osoblja, djece i mladih, nego i onih u sustavu koji nasilje moraju prepoznati, zaustaviti i nasilnike sankcionirati. Također, važno je zaista implementirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, a ne okolnim putevima dolaziti do paušalnih zaključaka kako je ‘sve to već u našem zakonodavstvu'”, poručile su za DW.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja