U HARTERU NA KVARTERU

FOTO Riječani nanovo prepoznali šarm Vodovodne! MO Hartera brojnim atrakcijama oživjela zaboravljeni dio grada

Foto: Kristijan Vučković

Nedjelja 2. kolovoza velikim će slovima ostati upisana u recentniju povijest riječke Vodovodne ulice

Njeni su se stanovnici, i njihovi brojni dnevni gosti, od jutra družili i radili zajedno, a jedini komentari na kraju dana bili su – ponovilo se!

Foto: Kristijan Vučković

U Vodovodnoj se naime odvilo događanje “U Harteru na Kvarteru: Vodovodna”, četvrto u nizu ljetnih događanja u organizaciji Mjesnog odbora Hartera, zajednice u nastajanju. Nakon otvorenja ciklusa krajem lipnja te događanja posvećenog uličnom sportu i Ružićevoj ulici, ovog se puta fokus premjestio na gradski zaboravljeni biser – Vodovodnu ulicu – te na površinu izvukao sav njen šarm.

Foto: Kristijan Vučković

Kreativno šarenilo, koncert, kino…

Jutro je otvorilo vodstvo “Tura po djetinjstvu” Zdenka Kneževića, intimno putovanje u Vodovodu iz njegovog djetinjstva i mladenaštva praćeno zanimljivim detaljima iz povijesti ovog dijela grada. U popodnevnom programu u Vodovodnu se slilo kreativno šarenilo, pa su posjetitelji dan proveli u uređenju “džepnog parka” na kraju ulice, u oslikavanju uličnih elemenata, u dječjem kutku gdje su se od morskih naplavina izrađivali brodići, na izložbi starih razglednica iz Vodovodne obješenih na tiramol ili druženjem ispred murala posvećenog motociklističkom asu iz Vodovodne, Marijanu Kosiću.

Foto: Kristijan Vučković

Jedan je od najintenzivnijih trenutaka novostvorenog zajedništva bilo natjecanje u povlačenju konopa ispred dnevnog “hengališta” pored Cafe bara Skradin nazvano “Vodovodna protiv svih”. Nakon natjecanja održana je i tzv. Ćakula MO Hartera, moderirani razgovor sa stanovnicima ulice i svima zainteresiranima koji su podijelili sjećanja na Marijana Kosića.

U večernjim je satima uz samu Rječinu održan dojmljiv koncert riječkog sastava Če bo bo, če na na, a večer je službeno završila Slučajnim kinom, projekcijom filmova “Pijana ulica” Marina Lukanovića i “Žene žene žene” Nikice Zdunić, u dvorištu kod kućnog broja 25.

Foto: Kristijan Vučković

U predvečerje je, također u organizaciji MO Hartera, više od 50 riječkih biciklista i biciklistkinja Biciklističkom kritičnom masom upozorilo na svoje postojanje u gradu i prometu, a potom su se i oni, nakon ture centrom, pridružili slavlju zajedništva u Vodovodnoj.

Slatko i slano EPK

Događanje “U Harteru na Kvarteru” dio je  projekta Kvartera što se do listopada 2020. provodi na širem području Hartere, kao dio programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, s ciljem predstavljanja nekih od brojnih mogućnosti za koje je širi prostor Hartere idealan. Projekt Kvartera zajednički provode udruga Urbani separe, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, Centar za umjetnost i urbanistiku iz Berlina (ZK/U Berlin), međunarodna mreža CityToolbox i Goethe-Institut Kroatien, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca Slatko i slano.

Foto: Kristijan Vučković

U projektu sudjeluju brojne riječke organizacije, udruge, građanske inicijative i pojedinci i pojedinke, a popis zasad uključuje Galeriju Kortil HKD-a na Sušaku, Skateboard klub Kvarner, Kreativni kolektiv Kombinat, Pčelarsku udrugu Milutin Barač, Savez udruga Molekula (RiUse centar), Tranzicijsku inicijativu Rijeka, Caffe bar Skradin, Radio Rožu, Kvart za 5 i Urban Hartera Climbing Crew.

Foto: Kristijan Vučković

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari