Srednjoškolci su pokazali zavidne ugostiteljske vještine na regionalnom natjecanju održanom u lošinjskom hotelu Bellevue
Nakon cjelodnevnog regionalnog izdanja natjecanja u čak osam gastronomskih i hotelijersko-turističkih disciplina, održanom u lošinjskom hotelu Bellevue, hrvatska gastro i turistička scena bogatija je za nove mlade nade.
Natjecanje je okupilo 13 srednjih škola te ukupno 53 učenika iz Istarske i Primorsko–goranske županije, među kojima su se posebice istaknuli Leon Kresina Karačić, Antonija Lovrečić, David Orešković, Klara Baričević, Nikola Budimir, Donatela Dekanić, Stella Stanković i Manuel Sabo kao najbolji pojedinci u svojim disciplinama.
Škola domaćin ovogodišnjeg regionalnog natjecanja bila je Srednja škola Ambroza Haračića iz Malog Lošinja u suradnji s partnerom u organizaciji Grupom Jadranka, a renomirano natjecanje otvorila je ravnateljica škole domaćina prof. Jelena Bralić.
Svečano otvaranje uveličali su glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić, savjetnica ministra turizma Natalija Havidić, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić te članovi Uprave Jadranke grupe Nina Garić Saganić i Goran Filipović, koji je prisutne pozdravio u godini 70. jubileja Jadranka Grupe te godini proslave 130 godina turističke aktivnosti na Lošinju, istaknuvši važnost zaposlenika koji su ključ uspjeha, a time i važnost ovakvih natjecanja i inicijativa koji razvijaju nove naraštaje kompetentnih kadrova.
Odličan nastup ostvarili su učenici opatijske Ugostiteljske škole. Od sedam disciplina u kojima su sudjelovali, iz njih čak pet idu dalje na Državno prvenstvo. Prva mjesta imaju učenici Klara Baričević -Pripremanje hladnoga slatkog izloška (mentorica Jasna Visković) i David Orešković -Pripremanje hladnog slanog izloška (mentorica Sanda Perči). Drugo mjesto ima Petar Zovko -Posluživanje menija (mentorica Nikolina Marčelja Petrc). Treća mjesta imaju Korina Turak iz Pripremanje menija (mentorica Mladenka Žibert) i Luka Godec iz Predstavljanje turističkog odredišta (mentorica Ivona Lazić). Četvrto mjesto ima Marin Čače iz Poslovanje recepcije hotela a peto mjesto Antonije Sahiti iz Pripremanje barskih mješavina.
Regionalno natjecanje ugostiteljsko–turističkih škola već tradicionalno organiziraju Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola te Upravni odjel za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije. U okviru natjecanja učenici s područja Istarske i Primorsko-goranske županije pokazali su svoja znanja u disciplinama pripremanja i posluživanja menija, pripreme hladnog slanog i hladnog slatkog izloška, pripreme barskih mješavina te poslovanja recepcije hotela, poslovanja putničke agencije, kao i predstavljanja turističkog odredišta.
„Ponosni smo što iz godine u godinu ovo natjecanje okuplja sve veći broj mladih i perspektivnih budućih ugostitelja. Doista ih lijepo vidjeti kako u praksi vješto barataju znanjima i vještinama stečenima u teoriji tijekom svog srednjoškolskog školovanja. Zahvaljujem svima koji su se sudjelovali i pozivam sve da ih podrže u završnici natjecanja.“, istaknula je Ksenija Beljan, predsjednica Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola.
Završnica gastro natjecanja na nacionalnoj razini očekuje se već za mjesec dana od 20. do 23. ožujka u Crikvenici. Tako će se u finalu natjecanja u Crikvenici naći samo najbolji mladi konobari, kuhari i hotelijeri iz četiri hrvatske regije.
„Zadovoljstvo nam je bilo ugostiti buduće snage hrvatske gastro i turističke scene koje su pokazale zavidna znanja kroz sve natjecateljske discipline. Mislim da možemo biti sretni što su već ovako mladi ljudi pokazali inicijativu i brojne ideje. Kao hotelijersko- trgovačka tvrtka svjesni smo važnosti svoje aktivne uloge u stvaranju novih kadrova i obrazovanju novih generacija ugostitelja, na svim razinama. Slijedom toga ponosni smo na partnerstvo s našom srednjom strukovnom školom, kroz koje sudjelujemo direktno u obrazovnom programu provodeći edukativne radionice i predavanja. Veselimo se vidjeti kakva nam sve iznenađenja budući ugostitelji spremaju u Crikvenici.“, napomenula je Nina Garić Saganić, članica Uprave Grupe Jadranka, partnera u organizaciji gastro natjecanja.
Podsjetimo, cilj gastro natjecanja učenika srednjih škola iz cijele Hrvatske je vrjednovanje iskazanih vještina, stručnosti, kreativnosti, profesionalnosti te uspješnog rješavanja praktičnih zadatka u različitim segmentima poslovanja u turizmu. Natjecatelji će tako pokazati i vlastite sposobnosti snalaženja u situacijama u kojima se brojni sezonski zaposlenici mogu naći već ove turističke sezone diljem obale Jadrana.