'NEVJEROJATNO'

Fotografije kao nikad prije! Novi pogled na najveći planet: ‘Nismo očekivali da će biti ovako dobro’

‘Nikada nismo vidjeli ovakav Jupiter. Sve je to prilično nevjerojatno’, rekla je Imke de Pater, planetarna astronomkinja s kalifornijskog sveučilišta Berkeley

Svemirski teleskop James Webb snimio je fotografije Jupitera u srpnju, fotografije kao nikad prije.

Na fotografiji se vide neviđeni pogledi na Jupiterov sjeverni i južni pol te polarnu izmaglicu.

Jupiterova Velika crvena pjega, oluja dovoljno velika da proguta našu zemlju, jasno se ističe uz bezbroj manjih oluja, piše Guardian.

“Nikada nismo vidjeli ovakav Jupiter. Sve je to prilično nevjerojatno”, rekla je Imke de Pater, planetarna astronomkinja s kalifornijskog sveučilišta Berkeley. Ona je i sama sudjelovala u procesu promatranja.

“Da budem iskrena, nismo očekivali da će biti ovako dobro.”

Projekt Nase i Europske svemirske agencije vrijedan 10 milijardi dolara nasljednik je svemirskog teleskopa Hubble, poletio je krajem prošle godine i od ljeta promatra kozmos u infracrvenom svjetlu. Znanstvenici se nadaju da će s Webbom vidjeti zoru svemira, gledajući sve do vremena kada su se formirale prve zvijezde i galaksije prije 13,7 milijardi godina, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari