UDAR NA DŽEPOVE

Stižu još veći računi? HEP podnosi zahtjev za nove cijene grijanja i tople vode

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prošle su godine cijene plina porasle na europskom tržištu za 170 posto…

Hrvatska elektroprivreda, odnosno HEP, podnijet će Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji zahtjev za nove cijene tople vode i grijanja, kažu iz HEP-a za Jutarnji list.

“Tarifne stavke za proizvodnju i za distribuciju toplinske energije utvrđuju se na temelju metodologija koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). Stoga će visina promjene krajnjih cijena za kupce biti poznata tek nakon što HERA razmotri zahtjeve koje će podnijeti HEP, i donese odluke o novim tarifnim stavkama”, rekli su iz HEP-a za Jutarnji list tako još uvijek ne otkrivajući kakve će to cijene biti.

No valja naglasiti da HEP-Toplinarstvo i druge tvrtke koje opskrbljuju kućanstva, industriju i druge potrošače – ne mogu poslovati rentabilno u uvjetima kada dolazi do rapidnog rasta cijene plina kako na svjetskom tako i na domaćem tržištu, prenose RTL Vijesti.

Naime, plin je gorivo s udjelom od preko 90 posto u proizvodnji toplinske energije, a ostalo ide na loživo ulje i obnovljive izvore energije.

“Napominjemo da je ove godine u više drugih gradova u Hrvatskoj u kojima ne posluje HEP-Toplinarstvo, zbog drastičnog povećanja ulaznih troškova poslovanja, već došlo do osjetnog poskupljenja toplinske energije”, objašnjavaju iz HEP-a.

Osim u Zagrebu, HEP-Toplinarstvo osigurava grijanje i toplu vodu, među ostalim, i u Osijeku. Procjenjuje se da od 150 tisuća kupaca toplinske energije u Hrvatskoj, čak 80 posto podmiruje svoje potrebe kod HEP-Toplinarstva.

Podsjetimo, prošle su godine cijene plina porasle na europskom tržištu za 170 posto, a ove je godine zbog ruskog napada na Ukrajinu došlo do daljnjeg rasta cijena tog energenta od 164 posto.

S druge strane, riječki Energo – koji pokriva jedno od tržišta na kojem ne radi HEP-Toplinarstvo, nadaju se da će država pomoći i njima i svim drugim opskrbljivačima.

“Svi energetski subjekti koji se bave proizvodnjom, distribucijom i opskrbom toplinske energije, uključujući Energo, posredstvom Hrvatske gospodarske komore u stalnom su kontaktu s radnim timom iz resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te se intenzivno radi u iznalaženju optimalnog rješenja, kako za energetske subjekte, tako i za krajnje kupce toplinske energije, sve u kontekstu povoljnije nabavke energenata za predstojeću ogrjevnu sezonu”, poručuju za Jutarnji iz Energa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja
Views Views