"ZELENI STARAC"

GLASAJTE ZA OPATIJSKI CEDAR! Evo kako možete pomoći u izboru za Hrvatsko stablo godine 2020

Foto: PGŽ/Luigi Opatija

Opatijski Cedar u Perivoju mladenaca unutar prelijepog Parka sv.Jakova uvršten je među osam nacionalnih  finalista za Hrvatsko stablo godine 2020

Izbor je to koji se na globalnoj razini  provodi već niz godina kako bi se istaknuo  značaj starih stabala u bogatoj prirodnoj i kulturnoj baštini zemalja i regija te ujedno ojačala  svijest o važnosti očuvanja bioraznolikosti na lokalnoj i globalnoj razini.

Za ovogodišnji izbor tog, u samom parku dominantnog „zelenog starca“, nominirala je Primorsko-goranska županija u suradnji s Gradom Opatija, Turističkom zajednicom grada Opatija i Parkovima d.o.o.

U Perivoju mladenaca, nazvanom zbog činjenice da je jedna od najomiljenijih kulisa za foto spomenare s dana vjenčanja,  Cedar raste još od 1986.godine od samog kreiranja tog opatijskog botaničkog bisera. Zajedno s još dva u to vrijeme zasađena  cedra, stablo je to koje je i svojevrsni živi svjedok  slavne opatijske turističke prošlosti i ništa manje uspješne turističke današnjice. Kandidatura cedra iz zaštićenoga povijesnog perivoja ujedno je i doprinos velikim jubilejima koje ove godine obilježava Opatija: 175 godina perivojne arhitekture – jer je prvi perivoj oko poznate vile Angioline bio osnovan 1845. godine, te 70 godina kontinuirane skrbi o perivojima budući je 1950. upravo u Opatiji osnovano prvo poduzeće za održavanje parkova i plaža.

Prema riječima prof. dr. sc. Koraljke Vahtar-Jurković, pročelnice UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ i autorice vodiča opatijskim gradskim perivojima »Opatijska kolajnica« , ovo je natjecanje u čijem fokusu nisu ljepota, veličina ili starost stabla, već priča o stablu i njegova povezanost s ljudima. „Stoga smo mi povezanost Cedra s lokalnim stanovništvom i gostima Opatije – danju i noću, ljeti i zimi, nastojali prikazati ne samo atraktivnim fotografijama nego i pričom o tom dugovječnom svjedoku brojnih intimnih i javnih događanja u Perivoju mladenaca, ističe Vahtar-Jurković. Dodaje da se   taj veličanstveni cedar izdiže iznad svih stabala i građevina prekrasne Opatije, kao da želi sagledati ljepotu zeleno-plave čarolije našega Kvarnera.

Glasovanje za Hrvatsko stablo godine 2020 provodi se elektroničkim putem, traje do 31. listopada 2020. u 23.59. Glasovati se može samo za jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata svoj glas treba potvrditi klikom na internetskoj stranici https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/

Pobjednik natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine kandidirat će se na natjecanje za Europsko stablo 2021. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari