Govor o kojem će se dugo pričati: Pročitajte sarkastičan istup čelnice HUP-a

‘Nažalost, dame i gospodo, kao što dobro znate sve ovo o čemu sam upravo govorila nije Hrvatska danas’

Najznačajniji godišnji skup hrvatskih poduzetnika i gospodarstvenika pod nazivom “Dan poduzetnika” u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca ove godine održava se u utorak u kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.

Tijekom programa valja istaknuti istup predsjednice HUP-a, Gordane Deranje, koja je bila prilično oštra u svom govoru tim više što su u publici u prvim redovima bili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković.

Govor Gordane Deranje prenosimo u cijelosti.

Hrvatska već nekoliko godina snažno raste zbog čega svi imamo puno razloga za zadovoljstvo. Odlučnim provođenjem reformi izašli smo iz kluba najlošijih i uvrstili se među najperspektivnije članice Europske unije. Posljednje tri godine Hrvatska se u našem HUP skoru na vrhu izmjenjuje s Estonijom i Češkom.

Na ljestvici Doing Business zauzimamo 25. mjesto, a prema indeksu globalne konkurentnosti 29. mjesto u svijetu. Sustigli smo Sloveniju. Hrvatski realni dohodak po stanovniku dosegao je 78% europskoga prosjeka, kao i poljski.

Imamo uravnotežen proračun, a omjer javnog duga i BDP-a lani je pao ispod 40%. Kamatna stopa koju država plaća na desetogodišnje obveznice malo je veća od njemačke.

Uspješne reforme u javnom sektoru, poboljšanje institucija i javnih politika, porezna reforma koja je donijela jednostavan i poticajan porezni sustav, stvorili su pretpostavke i omogućili snažan gospodarski razvoj i izniman napredak u inovacijama.

Hrvatska je postala atraktivna lokacija za ulaganja u IT i druge industrije visoke dodane vrijednosti.

Zahvaljujući jačanju konkurentnosti naše je gospodarstvo danas izrazito izvozno orijentirano: omjer ukupnog izvoza roba i usluga i BDP-a povećan je na 80%

Konačno, smanjivanje broja stanovnika je zaustavljeno, a naši se iseljenici, čak i druge i treće generacije, masovno vraćaju živjeti u Hrvatsku.

Nažalost, dame i gospodo, kao što dobro znate sve ovo o čemu sam upravo govorila nije Hrvatska danas.

Naša je stvarnost bitno drugačija. Iako da je bilo više odgovornosti, mudrosti i hrabrosti među našim vodećim političkim opcijama ova slika koju sam upravo opisala lako je mogla biti slika Hrvatske u 2018.

Naše su startne pozicije bile bolje od većine tranzicijskih zemalja kojima danas gledamo u leđa. Razliku između nas i njih čine nebrojeno puta spomenute, a kod nas manje-više nikad viđene – reforme.

Mi o njima puno pričamo i filozofiramo, uvijek iznova najavljujemo pa zaustavljamo, a drugi ih provode.

Zato hrvatsko gospodarstvo nakon preduge recesije raste usporeno , nedovoljno i sporije od većine zemalja srednje i istočne Europe.

Kao naciji jako nam je važno pobjeđivati na sportskim natjecanjima. Osjećamo ponos, radost i zadovoljstvo kad su naši sportaški na postolju, tugu i razočaranje kada ne ostvare dobar plasman.

Istodobno, ravnodušno i bez emocija prihvaćamo da nam se zemlja na gotovo svakoj rang listi koje nas uspoređuju s drugima zemljama, nalazi pri dnu ili na samom začelju.

Kako je to moguće? Ne umanjujući doprinos naših sportaša, činjenica je da su plasmani i mjesta o kojima danas govorimo za sve nas puno važniji od bilo kojeg sportskog plasmana.

Život i posao naših građana ovisi o listama oko kojih se nitko ne uzrujava. One određuju kolika će nam biti plaća, kamate na kredite, kvaliteta obrazovanja naše djece, mirovine naših roditelja…

Dok se mi uporno odbijamo mijenjati, u svijetu oko nas se događaju tektonske promjene koje potiču nove disruptivne tehnologije.

To je naša nova šansa. Jer za budućnost će biti puno važnije kako ćemo se i koliko brzo prilagođavati tom novom svijetu i pripremati za buduće promjene, od startne pozicije s koje krećemo.

I zato kad već ne mogu reći da smo zadovoljni time do kuda je stigla Hrvatska u prvih 25 godina rada naše udruge, danas kao njezina predsjednica želim svima poručiti – pred nama je novo desetljeće koje donosi nove prilike!

Ako ih iskoristimo Hrvatska 2028. može biti zemlja koja snažno raste, u kojoj se uspješno posluje u kojoj žive sretni i zadovoljni ljudi. Zemlja koja ostvaruje rezultate o kakvim sam govorila u uvodu.

Mi, hrvatski poslodavci i poduzetnici udruženi u Hrvatsku udrugu poslodavaca uvjereni smo da takva slika Hrvatske zaista može biti naša stvarnost već za nekoliko godina. Pod uvjetom da svi društveni akteri preuzmu svoj dio odgovornosti i aktivno podrže nužne promjene. Ne samo deklarativno, već stvarno.

Članovi HUP-a svjesni su svoje odgovornosti – ne samo prema našim tvrtkama već i zajednici. Mi smo ti koji stvaraju dodanu vrijednost, koji investiraju i koji otvaraju radna mjesta. Svojim širokim doprinosom poslodavci i poduzetnici omogućavaju gospodarski, ali i ukupni razvoj zemlje.

Zato promjene ne očekujemo samo od drugih već se i sami mijenjamo.
Osim što aktivno podržavamo promjene u okruženju koje nas sve zajedno vode boljoj budućnost, kontinuirano radimo i moramo raditi i na promjenama unutar naših tvrtki.

Osim fokusa na rezultate i traženje načina da rastemo i razvijamo poslovanje, jednaku pažnju moramo poklanjati odnosima sa svim našim dionicima i našem utjecaju na zajednicu i okoliš.

Uspješan poslodavac može biti samo onaj koji je odgovoran i etičan. Koji vodi računa ne samo o svome vlastitom interesu nego i interesu drugih. Zato povodom 25. obljetnice HUP-a u obliku Povelje koju ste danas svi dobili još jednom podsjećamo na načela kojih se moramo pridržavati u našem radu.

Konačno, povodom 25 godina rada želim ovom prilikom reći nekoliko riječi i o Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Ono što posebno želim naglasiti i što uvijek treba imati na umu jest da smo mi dobrovoljna i neovisna organizacija. Članstvo u HUP-u nije obavezno i mi u svome radu ni na koji način nismo ovisni o državi niti se vežemo uz bilo koju političku opciju.

Hrvatska udruga poslodavaca je, kao neovisna i reprezentativna udruga poduzetnika i poslodavaca, socijalni partner Vlade i sindikata te kroz socijalni dijalog utječe na poboljšanje okruženja i uvjeta poslovanja i kreiranje boljeg regulatornog okvira.

„Dio naših aktivnosti i rada vidljivi su široj javnosti no osim toga mi se doslovce svaki dan u izravnoj komunikaciji sa svim razinama vlasti borimo za interese poslodavaca i rješavamo njihove konkretne probleme poslodavaca. U to ulažemo ogromnu energiju i trud jer upravo zbog toga postojimo.

Ističem pritom samo jedan mali segment problema koje smo uspješno riješili u posljednje vrijeme, a imaju utjecaj na najveći broj manjih tvrtki u Hrvatskoj:

1. Ukinuli dio sanitarnih nameta svim subjektima u kontaktu s hranom,
2. utjecali na promjenu kriterija za javnu nabavu i smanjili parafiskalne namete
3. prilagodbom pravilnika o zaštiti na radu oslobodili male tvrtke obveze zapošljavanja stručnjaka za zaštitu na radu
4. utjecali smo na izmjene poreznog tretmana vezanih uz smještaj i prehranu sezonskih radnika
5. sudjelovali u poticanju povećanja kvota za zapošljavanje
6. Zaustavili Zakon o računovodstvu čime bi se stvorila obveza licenciranja 12.000 računovodstvenih servisa, što bi iznosio dodatni administrativni trošak od više od 400 milijuna kn
7. Utjecali na ukidanje plaćanja naknade za opće korisne funkcije
8. Utjecali na Uredbu o visini boravišne pristojbeza nautičare te njeno značajno smanjenje

Da naše aktivnosti daju vidljive rezultate i da naši članovi to itekako prepoznaju nabolje potvrđuju činjenice:

-samo unatrag zadnjih godinu dana pridružilo nam se preko 180 novih članica, s ukupnim brojem zaposlenih većim od 8000
-danas naše članice zapošljavaju vise od 500 tisuća radnika, i ostvarujemo vise od 70 posto prihoda privatnog sektora
-u istraživanju koje smo proveli u prvoj polovici godine članice su svoje zadovoljstvo radom udruge iskazale visokom prosječnom ocjenom iznad 4

Naravno, uvijek može bolje. Svi mi koji dolazimo iz realnog biznisa znamo da uvijek moramo tražiti načine da budemo još uspješniji i da se razvijamo jer samo tako možemo dugoročno opstati i zadržati svoje pozicije.

Poštovane dame i gospodo, predstavnici vlasti i opozicije, kolege poslodavci, socijalni partneri iz sindikata, članovi akademske zajednice, predstavnici medija – okupimo snage i fokusirajmo se na ono što je bitno.
Jer Hrvatska kakva je danas još uvijek nije onakva kakvu želimo i zbog toga gubimo ne samo investitore već i ljude.

Zasučimo rukave, krenimo odlučno i hrabro u reforme i svima će nam biti bolje. Borili smo se za nezavisnost i samostalnost zato da bismo živjeli u boljoj, naprednoj i uspješnoj zemlji. Uvijek smo voljeli pobjeđivati, nemojmo se sada miriti s time da su svi drugi bolji od nas.

Hrvatska može i zaslužuje bolje!!!

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja
Views Views