OPET UPLETENI ŠIŠMIŠI

Kinezi upozorili na širenje varijante – NeoCov, pokazao se vrlo smrtonosnim! Evo što se o njemu zna…

Ilustracija: Unsplash

NeoCov je povezan s respiratornim sindromom MERS-Cov

Kako Hrvatska tako i cijeli svijet još uvijek se bore s omikronom, jednim od slojeva Covid-a 19. Međutim već su stigla upozorenja o novoj varijanti soja.

Kako prenosi Business Insider India, Kineski znanstvenici iz Wuhana, grada u kojem je cijela situacija s koronavirusom i počela, upozoravaju da novi soj predstavlja potencijalnu prijetnju za biološku sigurnost te ima visoku stopu smrtnosti i širenja.

Novi soj imena NeoCov, inače otkriven u Južnoj Africi, povezan je s respiratornim sindromom MERS-Cov. On ustvari nije nova varijanta budući da je otkriven 2012. i 2015. godine u zemljama Bliskog istoka te je sličan SARS-CoV-2 kod ljudi.

Kao što je i spomenuto, upozoravaju na veliku stopu smrtnosti te za primjer daju da jedna od tri zaražene osobe NeoCovom umire. Ipak, prema studiji objavljenoj na stranicama bioRxiv, koja je otkrila NeoCov, kažu da se širi samo među životinjama, a prvi put je pronađen među, pogađate, šišmišima.

Ipak, priroda NeoCov-a još uvijek ostaje zagonetka, ali upozorava se na potencijalnu prijetnju za čovjeka.

Stručnjaci iz Ruskog državnog instituta za virusologiju i biotehnologiju kažu:

“Istraživački centar Vector svjestan je podataka koji su kineski istraživači dobili o NeoCov-u. Ipak, u ovom trenutku ne bi trebalo doći do pojave ovog tipa koronavirusa koji bi se širio među ljudima.”

Stranica bioRxiv objašnjava da cjepivo možda i nije dovoljno za zaštitu imunološkog sustava ljudi.

“Naše studije pokazuju da trenutna cjepiva protiv Covid-a 19 nisu adekvatna da zaštite ljude od infekcije uzrokovane ovim virusom”, dodaje se u studiji, prenose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views