NEMILOSRDNI

Njihovi su zločini zgrozili Hrvatsku: Ovo su okrutni ubojice koji su dobili najveće kazne!

Pixsell

Filip Zavadlav je trostruki ubojica osuđen na 40 godina za masakr u Varošu iz 2020. godine. Nove detalje i cjelovitu tragičnu priču možete vidjeti ekskluzivno na ‘PLAY Premiumu’ od 18. ožujka u sklopu dokumentarnog specijala Potrage ‘Zavadlav’.

Filip Zavadlav ujedno je i jedan od najokrutnijih ubojica u Hrvatskoj.

Tijekom 2021. godine osuđen je na 40 godina zatvora. Sutkinja je trostruko ubojstvo ocijenila kao jedan od brutalnijih zločina.

Pregled presuda u Hrvatskoj

U pregledu povijesti hrvatskih presuda ima još okorjelih zločinaca koji su dobili istu ili sličnu kaznu kao Zavadlav koji je 11. siječnja 2020. sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25).

Na 50 godina zatvora osuđen je Luka Juretić  zbog teškog ubojstva Vicenca Uvodića  i pokušaj ubojstva Senka Uvodić početkom 2019. godine u njihovom stanu u Solinu.

Ivan Dvorski “Psiho”, u Rijeci ubio navodnog dužnika, njegovu djevojku i oca i zapalio stan da prikrije zločin. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Prilikom pljačke Fine u rujnu 2005. godine ubijena su dvojica zaštitara tvrtke Sokol Marić Security i ukradeno je nešto manje od dva milijuna kuna. Za taj zločin Dubravko Žugelj služi 40-godišnju kaznu.

Milan Mitrović je proglašen krivim jer je u listopadu 2016. nožem iz koristoljublja usmrtio Marinka Tomića, a nekoliko dana kasnije i Luku Ćosića. Mitrović je obojicu ubio u njihovim obiteljskim kućama. Osuđen je na 40 godina zatvora.

U ožujku 2017. je 20-godišnji Tin Šunjerga vatrenim oružjem ubio svoje roditelje, majku čije je mrtvo tijelo pronađeno u automobilu i oca, pripadnika specijalne policije, koji je ujutro mrtav pronađen u obiteljskoj kući. U listopadu 2019. Vrhovni sud RH u trećem je stupnju ponovno preinačio presudu Šunjergi za teško ubojstvo roditelja te mu je povećao jedinstvenu kaznu s 35 na 40 godina zatvora.

Vladimir Duvnjak je kao 27-godišnjak osuđen na 40 godina zatvora za zbog masakra u Vukovaru kada je nožem ubio staricu i starca u njihovoj obiteljskoj kući, jer ih je htio opljačkati.

Dragan Jung i Massimo Kršulja zvjerski su noževima i sjekiricom izmasakrirali prijatelja iz djetinjstva Antu Vukelića. Zadali su mu 44 rane. Unesrećeni je 12. veljače 2005. godine između 20 i 21 sat umirao u strašnim mukama, ubadali su ga i rezali 40 minuta.  Jung je već prije toga ubio sugrađanku Mariju Knapić, izbo ju je 27 puta. Jung je osuđen na 40 godina zatvora.

Stjepan Rošker u veljači 2009. ubio je bratića, njegovu 14-godišnju kćer, strinu i mladića koji se našao na putu. Osuđen je na 40 godina zatvora.

U rujnu 1999. tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić je u sudnici Općinskog građanskog suda u Zagrebu hicima iz pištolja ubio suprugu Gordanu, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec. Teško je ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Damir Voškion u listopadu 2007. godine čekićem je ubio oca Renata (70), a hitcima iz pištolja brata Deana (40), bratovu ženu Natašu (36) te dvoje nećaka, sedmogodišnju Karlu i dvomjesečnog Maura u obiteljskoj kući u Puli. Nakon što ih je pobio sjeo je u automobil i odvezao se do policijske postaje gdje je hladnokrvno rekao da je pobio cijelu obitelj. Sud ga osudio na prisilno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi.

Dražen Kozman, naoružan kalašnjikovom i bombom, u listopadu 2006. je u kafiću u Okučanima ubio Dragomira Došlića, Mladena Belinu i Marka Maroša te ranio  vlasnicu lokala Katu Jurić, Stipu i Antonija Dujmića (otac i sin), Aliju Osmanija i Davora Mamuzu. Pokolju je prethodila svađa. Kozman je pijan u lokalu razbio čašu zbog čega ga je Stipo Dujmić opomenuo. Ljutit, Kozman je sjeo na bicikl i odvezao se kući gdje je u ruksak stavio oružje i bombe. Ukupno je ispalio 25 metaka. Osuđen je na 40 godina zatvora.

U ožujku 2005. ulicama Petrinje tekla je krv nakon što je umirovljeni policajac Vlastimir Kihalić ubio suprugu Željku, koja je pokrenula brakorazvodnu parnicu, i njezine prijateljice Nadu Kušan i Vesnu Mokrović-Marinković. Kihalić se ubio se u zatvoru.

Uz sva ta monstruozna ubojstva, samo je u jednom slučaju izrečena maksimalna kazna od 50 godina zatvora, već spomenutom Luki Juretiću.

U sklopu RTL streaming platforme ‘PLAY Premium’, 18. ožujka 2022. najavljen je dokumentarni specijal Potrage ‘Zavadlav’ o slučaju Filipa Zavadlav i njegovom zločinu. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari