TRAGIKOMEDIJA SOVJETSKOG DRONA

Video | Vojni analitičar o dronu koji je (ne)opasan: ‘Drugi dužnosnike sklanjaju, naši se slikaju kod kratera. Čudan sklop’

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Glavni tajnik NATO-a ni ne zna kad je pao dron na glavni grad države članice saveza

Prvi dan je bila bezopasna, drugi dan jasna prijetnja, a treći dan je imala aviobombu i nije izvidnička letjelica. Kratak je to sadržaj priče o bespilotnoj letjelici koja je pala u glavni grad, a ne zna se tko ju je i zašto poslao.

Čak ni glavni tajnik NATO-a ne zna kad se točno srušila, izvještava Goran Latković za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Rekao sam da su pronađeni tragovi eksploziva, ali isto tako i elementi koji upućuju da ova letjelica nije bila izvidničkog tipa koji se u onom prvom jutrom pokazao. S obzirom da je riječ o letjelici iz Sovjetskog saveza Tupoljev 141 koji je bio napravljen u izvidničke svrhe. Na ovoj letjelici smo našli dijelove aviobombe. Aviobomba je iz elemenata što sad možemo zaključiti također Sovjetske proizvodnje”, rekao je tijekom dana ministar obrane Mario Banožić.

U istrazi će se pomoću fragmenata probati otkriti o kakvoj se točno bombi radi. Ministar kaže da je letjelica mogla doći i s ruske i s ukrajinske strane. “Pronađena je i tzv. crna kutija iz koje očekujemo da ćemo izvući određene podatke o samome letu besposadne letjelice i koje ćemo komparirati s drugim krakom istrage koju radimo s članicama NATO saveza, i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruirati odakle je točno letjelica došla”, dodaje ministar.

U Ministarstvu obrane još ne znaju kad je bomba eksplodirala. I upravo se tu otvaraju brojna pitanja. Sinoć su iz MORH-a u našoj emisiji otklonili mogućnost prijenosa eksploziva. “Letjelica je udarila velikom brzinom i zabila se direktno u zemlju i da je bilo nešto od eksplozivnih sredstava ono bi već eksplodiralo. Bilo da se radi o gorivu, kerozinu, hidrazinu ili nekom eksplozivu”, rekao je u emisiji RTL Danas u subotu navečer Ivica Grebenar, ravnatelj Uprave za materijalne resurde MORH-a.

Da je eksploziva bilo, utvrđeno je jučer ujutro kaže ministar. Unatoč tome, sigurnjaci su dopustili da se predsjednik Vlade i ministri, šeću po krateru i fotografiraju se.

“Dok druge zemlje kad je nešto opasno druge zemlje sklanjaju svoje visoke dužnosnike, sklanjaju svoj vrh izvršne vlasti. Kod nas ti ljudi se slikaju na rubu tog kratera. Samo nešto ranije vidjelo se s druge strane s dozimetrima u izoliranoj opremi za kemijsko, nuklearno ratovanje. To je sve skupa jedan čudan sklop slika”, kaže Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.

Čudna su i objašnjenja te situacije. Prvo, sve je bilo sigurno. “Svaki događaj kad je riječ o štićenoj osobi ima svoje procjene i u ovom slučaju je rađena procjena i kao što sam rekao nađeni su fragmenti eksploziva”, rekao je prvo ministar.

Minutu kasnije nije. “Također sam bio upozoren od strane osiguranja štićene osobe da to ne bi bilo dobro, ali ja sam se odlučio na takav korak. Isto kao i ja je napravio i premijer biti ovdje jer moramo pokazati da je sigurna situacija unatoč tome što su postojale analize”, dodao je.

“To je taj jedan idi mi dođi mi način komuniciranja”, zaključuje Tabak.

A čini se da takav način vole i u NATO-u, njihov glavni tajnik ni ne zna kad je pao dron na glavni grad države članice saveza. Na Twitteru je rekao u petak, a pao je u četvrtak. Zanimalo nas je i što predsjednik misli o aviobombi, tamo nismo ni dobili odgovor na poruku, nedjelja je, izvještava Goran Latković za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari