EU PROJEKTI

Održana Konferencija o elektromobilnost u PGŽ

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je konferencija „Elektromobilnost u PGŽ“ na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti Primorsko-goranske županije u sklopu EU projekata EnerMOB i EnerNETMob.

U okviru ovih projekata nabavljeno je i ugrađeno šest punionica za električna vozila na području Županije. Održani su i paneli o izazovima i prilikama u području elektromobilnosti, te o elektromobilnosti u javnom sektoru. Istaknuto je da se ovakvim projektima Primorsko-goranska županija razvija u smjeru „pametne županije“ s ciljem promicanja alternativnih i inovativnih rješenja u području održive energije u prometu i elektromobilnosti.

Projekti služe kao pokretač i temelj za provedbu održivih mjera, ali i kao primjer dobre prakse na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini. Naglašeno je da javni sektor ima značajnu ulogu u poticanju i podršci razvoju elektromobilnosti, s obzirom na flotu vozila, kao i utjecaj na lokalnu sredinu. Rečeno je da Primorsko – goranska županija ima niz potrebnih preduvjeta za dugoročni razvoj sustava elektromobilnosti i uspostavu adekvatne infrastrukture za punjenje električnih i hibridnih vozila.

„S ekološkog aspekta važno je naglasiti da se postavljanjem punionica za električna vozila stvaraju uvjeti za veće korištenje električnih vozila u Županiji, što dovodi do smanjenja emisija ugljičnog dioksida nastalog u cestovnom prometu, povećanje energetske učinkovitosti kao i smanjenje ovisnosti o drugim energentima istaknuo je zamjenik župana Vojko Braut te dodao da provedbom ovih projekata, kao i svih drugih usmjerenih održivom razvoju i poticanju „zelene energije“ naša Županija pokazuje da je spremna ići u korak s vremenom, okrenuti se novim izazovima te aktivno sudjelovati u projektima budućnosti.

Istaknuo je nadalje da su ovi projekti pokrenuti 2016. godine kao poticaj razvoja zelene Županije te da se razmišlja o uvođenju električnih vozila i u sustavu županijskih ustanova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari