U SKLOPU TJEDNA GLAGOLJICE

Održani Znanstveno-stručni skup i okrugli stol na temu glagoljice

U sklopu manifestacije Benja 2.0: Tjedan glagoljice, u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka i Palači šećerane održani su Znanstveno stručni skup i okrugli stol na temu glagoljice.

„Kulturna baština nešto je što nas određuje i što ostavljamo onima koji dolaze iza nas i zato je važno o njoj govoriti“, rekla je u pozdravnom govoru ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka, Lea Lazzarich i dodala kako tiskana glagoljska riječ Rijeku stavlja na dobro ucrtanu poziciju na europskoj glagoljaškoj karti.

Znanstveno-stručni skup održan je u Sveučilišnoj knjižnici gdje je uslijedio niz predavanja. Akademkinja Anica Nazor sa Staroslavenskog instituta u Zagrebu, prof.dr.sc. Mateo Žagar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof.dr.sc. Sanja Zubčić s Filozofskog fakulteta u Rijeci održali su predavanje „Zašto i kako objavljujemo pretiske izdanja Šimuna Kožičića Benje?“. Izv. prof. dr. Marijana Tomić s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru održala je predavanje „Virtualni svijet zadarskog glagoljaštva“. Dr.sc. Vida Vukoja sa zagrebačkog Staroslavenskog instituta u svom je predavanju okupljenima rekla nešto više o Ćirilometodskoj ruti, dok je prof.dr.sc. Irvin Lukežić s riječkog Filozofskog fakulteta govorio o grobničkim glagoljskim epigrafima. Znanstveno-stručni skup završio je predavanjem „Nepoznati glagoljski fragmenti iz samostana riječkih benediktinki koje je održao “izv.prof.dr. Marko Medved s riječkog Medicinskog fakulteta.

Okrugli stol održan je u Palači šećerane, a raspravljalo se o dvjema temama – „Kako vidimo budućnost Interpretacijskog centra tiskarstva u Rijeci?“ te „Kako surađivati u izgradnji Ćirilometodske rute“.

Organizatori manifestacija Benja 2.0.: Tjedan glagoljice su Grad Rijeka, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Filozofski fakultet Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka i Udruga Typeflow.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari