NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

POGREŠNO PERETE VEŠ: Znanstveno istraživanje pokazalo koji program treba odabrati kako bi odjeća ostala vječna!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL (ilustracija)

Ako već trošite novac na odjeću, logično je kako želite da vam traje što dulje. Za dugovječnost tkanine važna je njena kvaliteta, no presudno je i na koji način je održavate čistom. Svi odjevni predmeti ne smiju se tretirati jednako. Primjerice, svijetle i tamne te osjetljive tkanine zahtijevaju više posebne njege od bijelih, pamučnih i drugih materijala, piše Good Housekeeping.

Nedavna studija sveučilišta Leeds i Procter & Gamble otkrila je da pranje odjeće na najhladnijem i najkraćem ciklusu u perilici rublje čini dugotrajnijim. Studija je uspoređivala gubitak boje, kvalitetu boja i gubitak mikrofibreina na desetke majica uobičajenih marki kao što su Gildan, Russell i Hanes pri pranju u vodi na 40° C na 85 minuta i na 25° C vode tijekom 30 minuta.

“Znatno veći gubitak boje i veći prijenos boja primijećeni su na ciklusu pranja od 40° C tijekom 85 minuta u usporedbi s ciklusom hladno-brzog pranja. Otpuštanje mikrofibre značajno je veće za ciklus od 40° C i 85 minuta u usporedbi s hladno-brzim ciklusom pranja, a taj se učinak nastavio s daljnjim ispiranjem”, pokazali su rezultati studije.

Hladna voda najbolja za osjetljivo rublje

Drugim riječima, otkriveno da hladniji, kraći ciklus pranja smanjuje gubitak boje, mrlje od boje i gubitak mikrofibera. Ali to ne znači da je to uvijek najbolja opcija.

“Hladna voda je najsigurnija, posebno za svijetle i tamne boje i osjetljive tkanine, jer neće uzrokovati blijeđenje ili oštećenje vlakana. No, uz to morate koristiti dobar deterdžent koji je napravljen za efikasno pranje u hladnoj vodi”, objasnila je Carolyn Forte, direktorica laboratorija za čišćenje Good Housekeepinga.

“Hladna voda također štedi energiju, bez obzira koju tkaninu perete”, naglasila je.

Općenito govoreći, ciklusi hladnog pranja najbolji su za osjetljivu, obojenu i umjereno zaprljanu odjeću, topla voda je, pak, najbolja za prljavu odjeću i bijelu tkaninu, a vruća voda je najbolja za vrlo zaprljanu tkaninu ili za veliku količinu odjeće, poput donjeg rublja i ručnika kada želite ukloniti mikrobe i alergene. Znači, ako se pokušavate riješiti velikih ili tvrdokornih mrlja i ako želite ubiti klice, povisite temperaturu pranja.

 

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja