MIT ILI ISTINA?

Najopasniji neprijatelj Hrvata – propuh! Iako se ne vidi, ubija. Govorili su nam od malih nogu. Ide i kroz ključanicu!

Foto: Unsplash/D.H.

Iako se ne vidi, ubija. Govorili su nam od malih nogu. I tako s generacije na generaciju. Propuh kao stvarna ugroza ili mit?

Odluke Stožera i preporuke propitkujemo točno 19 mjeseci od kada se epidemija koronavirusa počela širiti Hrvatskom.

Imaju svoje pobornike i protivnike, a što je s  preporukom da prigrlimo propuh, tog od djetinjstva strašnog i nevidljivog neprijatelja zdravlja, pišu Vijesti.hr.

Propuh ide i kroz ključanicu – govorile su naše bake i djedovi – kako sada živjeti na propuhu zbog zdravlja?

Propuh. Struja zraka koja prolazi kroz dva nasuprotna otvora

Iako se ne vidi, ubija. Govorili su nam od malih nogu. I tako s generacije na generaciju. Propuh kao stvarna ugroza ili mit?

“Postoji, postoji. Pogotovo ako ste umorni, vruće, ako niste otporni, može, može”, kaže Danica iz Zagreba.

“Bio sam na propuhu u vlaku za Split i stajali smo u hodniku i onda me propuhalo i dobio sam temperaturu, ali to je bilo prije 30 godina”, kaže Josip iz Zagreba.

“Još je meni baka stalno govorila čuvaj se propuha. Ne mislim da je to baš toliko strašno”, kaže Vesna iz Zagreba.

Propuh je znao užariti telefone liječnika obiteljske medicine

“Pa su dobili upalu oka, ili ih je ukliještilo u vratu, u križima, prehladili su se, moramo znati takve bolesti najčešće uzrokovane nekim drugim uzrocima koje ne trebamo zanemariti”, kaže liječnica obiteljske medicine Nataša Ban Toskić.

Od pamtivijeka nije bio poželjan, sve dok nije stigla korona koju on može zaustaviti. Jedna od mjera o kojoj slušamo već godinu i pol, osim maske, dezinfekcije i distance svakako je prozračivanje prostora.

“Sad kad dolazi jesen, sutra zima, boravimo vani, otvorimo prozore i zaboravimo na ono što smo naučili dok smo bili mali da nas propuh ubija, u ovoj krizi spašava”, rekao je jučer načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović.

Spasio je ugostitelje. To je bio jedan od uvjeta za otvaranje zatvorenog dijela kafića od 1. rujna.

“Kao što vidite kod nas je cijelo vrijeme otvoreni prozori i vrata, zadnja vrata da napravimo što veću količinu propuha da se gosti mogu osjećati sigurnije i ugodnije”, kaže konobar Tomislav Fočiš.

Trebalo bi provjetravati svakih sat vremena jer mikroorganizmima najviše odgovara suh i topao ustajali zrak.

“Naročito u ovo vrijeme pandemije, a i u doba gripe jako je korisno provjetravati, a to naravno ne znači da ćemo stajati stalno na hladnom vjetru u mokroj odjeći ili oznojeni”, kaže Ban Toskić.

Nijemci provjetravanje shvaćanju krajnje ozbiljno

“Luftzirkulirt. Tako se kaže na njemačkom. Mi to zovemo propuh. Propuh”, kaže Mario Poale iz Njemačke.

Amerikanca sa zagrebačkom adresom i profesora politologije nije fascinirao već, kaže, iživcirao pa je potom napisao i knjigu.

“Kad sam prvi put došao ovdje, mislio sam da je to besmislica, a otkako živim u Hrvatskoj, vjerujem u moć propuha. Ne razumijem ga, ne prihvaćam ga u smislu logike i znanosti, ali osjećam ga”, kaže autor knjige Propuh, papuče i punica Cody McClain Brown.

Dugo neprijatelj, a sada prijatelj, bio pravi ili mitski junak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari