NEUGODAN SLUČAJ

Riječaninu koji mora bolesno dijete voziti na terapiju zabranili ulazak u Sloveniju!

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Slovenija je zabranila ulazak ocu iz Rijeke koji je svoje dijete vozio na trotjednu zdravstvenu terapiju.

Riječanin je za Novi list potvrdio da su mu iz slovenskog veleposlanstva u Zagrebu poručili da, iako dijete ima slovensko državljanstvo, otac kao hrvatski državljanin može boraviti u Sloveniji samo ako se ondje podvrgne dvotjednoj samoizolaciji. Razlog tomu je činjenica da je Slovenija stavila Hrvatsku na žutu listi zemalja, a vezano uz opasnost od zaraze koronavirusom.

Prema odluci slovenske vlade, otac je trebao ući u kategoriju izuzetaka od karantene s obzirom da su razlozi ulaska u Sloveniju zdravstvene prirode. Takav izuzetak može dobiti predočavanjem negativnog testa na koronu koji ne smije biti stariji od 36 sati.

Zajedno s majkom, koja je također slovenska državljanka, trebao je autom odvesti dijete na terapijski tretman i prijaviti boravak tijekom liječenja, ali mu je onemogućen prelazak granice. Problem je u tome što je početak terapije zakazan za ponedjeljak.

Problemi s granicom

Nažalost, ovo nije jedini neugodan slučaj koji su hrvatski državljani doživjeli na slovenskoj granici. Zbog ovakvih i sličnih incidenata koji zagorčavaju život ljudima s obiju strana granice, ovih je dana Unija Kvarnera uputila otvoreno pismo hrvatskom i slovenskom premijeru Andreju Plenkoviću i Janezu Janši.

Traže da se omogući nesmetan prelazak hrvatsko-slovenske državne granice za građane s područja Kvarnera i Gorskog kotara, kao i ostalih hrvatskih županija koje imaju sličnu povoljnu epidemiološku situaciju.

Komplicirane odnose u koronakrizi između Slovenije i Hrvatske mogao bi dodatno zapapriti i slovenski plan za početak nove školske godine.

Naime, prema napisima slovenskih medija,s obzirom na to da školska godina ondje počinje 1. rujna, vlada će tražiti Slovence da se s godišnjih odmora u inozemstvu vrate do 15. kolovoza kako bi mogli provesti vrijeme u preventivnoj samoizolaciji do očetka nastave. Ako se plan zaista realizira, moglo bi biti negodovanja s obje strane granice.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari