NESVAKIDAŠNJI PRIZOR

RIJETKA SNIMKA! Dva mlada risa pretrčavaju cestu u Gorskom kotaru; Riječanin snimio prekrasne divlje životinje

Iako svi znamo i odmalena učimo o ovim krupnim grabežljivcima Gorskog kotara, činjenica jest da se zapravo vrlo malo zna o životu ovih veličanstvenih životinja te da ih samo rijetki sretnici zaista i susretnu u prirodi.

Risevi su izrazito plahe životinje koje, osim što izbjegavaju svaki neočekivani susret, u sve manjem broju nastanjuju hrvatska gorja (prema neslužbenim podacima tek 40-60 jedinki se nalazi na području Gorskog kotara).

Ipak, jedan od sretnika koji je imao zadovoljstvo vidjeti dva mlada risa na sniježnim obroncima Crnog luga je Viktor Puškarić, istinski zaljubljenik u prirodu, Riječanin koji odnedavno ima i goransku adresu. Video je snimljen u utorak na lokalnoj prometnici Crni Lug – Razloga, na samoj granici Nacionalnog parka Risnjak u Gorskom kotaru.

Značaj ovog video-“ulova” itekako je važan jer dva mladunca sa snimke ne pripadaju dosad poznatim mladim jedinkama koje su ove godine na ovom području zabilježene promatranjima, a to ukazuje na zdravi rast populacije goranskih riseva, istaknuo je za Index.hr doktor veterine Vedran Slijepčević s Odjela za lovstvo i zaštitu prirode Veleučilišta u Karlovcu!

Pogledajte kako je protekao susret s parom rastrčanih riseva:

Video: Viktor Puškarić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari