U FOKUSU ŠKOLSTVO I ZDRAVSTVO

USVOJEN PRORAČUN PGŽ ZA 2021.! To donosi novu školu u Marinićima i gradnju sportske dvorane Medicinske škole!

U opatijskom Hotelu Royal, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, održana je 34. sjednice Županijske skupštine Primorsko-goranske županije na kojoj je većinom glasova usvojen Proračun PGŽ za 2021. godinu u iznosu od 1,353 milijarde kuna.

To je konsolidirani proračun dok izvorni, županijski iznosi 384,1 milijun kuna.

Kako je u obrazloženju naveo resorni pročelnik Krešimir Parat, ovaj je Proračun praktički na istoj razini II. Rebalansa za 2020. godinu, jer je u minimalnom porastu od 0,2 posto.

Fokus na školstvu i zdravstvu

„Kao što znate, osim plana za sljedeću godinu, Proračun sadrži i projekcije za iduće dvije godine. Tako se za 2022. godinu visina konsolidiranog proračuna planira na razini od 1,419 milijarde kuna, dok se za 2023. godini planira na razini od 1,383 milijarde kuna. Ovaj pad u 2023. godini rezultat je postupnog smanjenja planiranih prihoda za EU projekte, ali i činjenice da je Dom zdravlja u 2022. godini planirao značajnije kapitalne projekte kao što je energetska obnova objekata domova zdravlja te kapitalna investicija, izgradnje novog Doma zdravlja u Opatiji. Županija je uvijek proračun planirala realno i odgovorno, ali u slučaju ovog proračuna to je posebno izraženo. Naime, aktualna situacija s pandemijom i s time povezane ekonomske posljedice, ali ponajviše novi krug porezne reforme u situaciji kada ne znamo ni konačne posljedice prošlogodišnjih izmjena poreznih propisa (olakšice za mlade koje ćemo osjetiti na ljeto kada krenu povrati poreza na dohodak za 2020), bili su razlozi za dodatni oprez pri planiranju Proračuna za sljedeće razdoblje“, rekao je Parat.

Obrazlažući samu strukturu Proračuna naglasio je da je i u sljedećoj godini najveći fokus na školstvu i zdravstvu o čemu govori i podatak da je 40,8 posto svih rashoda konsolidiranog proračuna usmjereno na obrazovanje, a 36,5 posto na zdravstvo.

Tako se u sljedećem trogodišnjem razdoblju započinje s gradnjom sportske dvorane Medicinske škole vrijednosti 14 milijuna kuna, zatim projektom rekonstrukcije OŠ u Rabu što je investicija od 12 milijuna kuna, te izgradnje nove škole u Marinićima vrijednosti preko 32,7 milijuna kuna. Istaknuo je također da se u sljedećoj godini završava veliki EU projekt Putevima Frankopana, ali se zato planira nekoliko novih EU projekta u školstvu vezano uz centre kompetencija u vrijednosti preko 123 milijuna kuna u sljedećem trogodišnjem razdoblju.

Pristiglo 8 amandmana, prihvaćena dva

Župan Zlatko Komadina rekao je da je pristiglo 8 amandmana od kojih se prihvaćaju dva, a odnose se na pomoć županijskog proračuna za dva projekta Grada Vrbovskog, izgradnje jaslica i reciklažnog dvorišta.

„Za jaslice ćemo izdvojiti 500.000 kuna, a za reciklažno dvorište 250.000 kuna i taj iznos ćemo skinuti s proračunske stavke za nastavak kapitalnog projekta Platka“ rekao je župan te dodao da je Proračun PGŽ za 2021. godinu, dobar, održiv i realan u aktualnim vremenima epidemije koronavirusa. „Nastojali smo zadržati kapitalne projekte i ulaganja te programe i vjerujem da ćemo kroz narednu godinu uspjeti realizirati sve što smo zacrtali“, zaključio je župan.

Na dnevnom redu sjednice bilo je ukupno 17 točaka, među njima i financijski plan Županijske uprave za ceste za 2021., koji je jednoglasno usvojen.

Vijećnici su podržali i prijedlog programa javnih potreba u sportu, kao i izdvajanje dodatnih sredstava za nabavku medicinske opreme Doma zdravlja PGŽ te završetak realizacije 3. faze uređenja Lječilišta Veli Lošinj, što je također jednoglasno usvojeno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari