TRI DANA GODIŠNJEG ZA JEDAN DAN RADA

Saborski zastupnici idu na godišnji o kojem ‘obični građani’ mogu samo sanjati

Foto: Pixsell

Saborski zastupnici raspravljaju o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa i nakon toga čeka ih još tri dana rada, a potom odmor kakav hrvatski radnici, ali i poslodavci mogu samo sanjati. Odmarat će unatoč činjenici da najiščekivaniji zakon godine neće biti izglasan još minimalno 35 dana.

“Nastavljamo raditi kao prošli tjedan, rasporedili smo zastupnike i na galeriju, tako ćemo raditi do petka, a onda u nastavku, prvi tjedan 9. mjeseca, ako se zdravstvena situacija promijeni, možda ćemo postrožiti mjere, vidjet ćemo”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Dakle, godišnji će im trajati od 31. srpnja do 2. rujna i za to će vrijeme moći napuniti baterije kako bi se pozabavili sa svim izazovima najavljenima za jesen ove godine. Jer, spominje se naveliko drugi val koronavirusa, iako se čini da on već traje u ovom trenutku, kao i ekonomska kriza.

Zastupnici tu krizu osobno ipak neće osjetiti – za razliku od radnika i poslodavaca njihova primanja, kako plaća, tako i naknade, putni troškovi, novac za političko djelovanje, ostaju netaknuti. Teret i prvog i vjerojatnog drugog vala koronavirusa podnijet će radnici i poslodavci.

A kad se već spominje godišnji odmor, tijekom prvog vala čak 42 posto zaposlenih u anketi portala Mojposao izjavilo je da su ga morali koristiti. Trenuci kad je sve bilo zatvoreno nisu im baš poslužili za odmor. Kao ni trenuci neizvjesnosti hoće li uopće biti posla kad sve prođe. Ako nije to dovoljno, godišnje su morali koristiti u mjesecima prije ljeta što je samo po sebi neatraktivno. S takvim se problemima saborski zastupnici ne moraju mučiti. Oni na godišnji, unatoč svim problemima koji su se nagomilali u državi, idu odmah, nakon odrađenih svega osam dana, u ljeto.

I tako će saborski zastupnici na brzinu donijeti izuzetno važan i financijski zahtjevan zakon o obnovi grada Zagreba i okolice nakon potresa u ožujku, bez dugotrajne rasprave, te će svoj kolektivni godišnji odmor, za razliku od velikog broja radnika koji su ga provodili u izolaciji, provesti na adekvatan način. Jedina izolacija bit će im ona od stvarnosti u kojoj živi velika većina građana Lijepe naše.

 

Vanja Deželić/Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views