NASJEO I TRUMP!

Lažni video o koroni pogledan više od 14 milijuna puta! ‘Za zarazu su krive kompanije i znanstvenici’

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Facebook, YouTube i Twitter brzo su reagirali, ali nedovoljno brzo, te uklonili sporni video

Viralni video koji se 27. srpnja proširio društvenim medijima uklonjen je zbog širenja netočnih informacija o koronavirusu, prenosi CNN Business.

U videu, koji je objavila konzervativna internetska stranica Breitbart News, liječnici u bijelim kutama okupljeni pod nazivom America’s Frontline Doctors navodno su održali konferenciju za medije ispred Vrhovnog suda SAD-a.

Žena koja tvrdi da je liječnica iznijela je niz sumnjivih tvrdnji poput te da se maske ne trebaju nositi kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Također ističe da su nedavna istraživanja koja su pokazala da je korištenje lijeka hidroklorokina neučinkovito u liječenju COVID-19 bolesti zapravo “lažna znanost” koju promoviraju “lažne farmaceutske kompanije”. “Virus ima lijek, a to su hidroklorokin, cink i azitromicin. Ne treba vam maska, postoji lijek”, tvrdi navodna liječnica u videu.

Istraživanja pokazuju kako samostalno korištenje hidroklorokina ili njegova kombinacija s azitromicinom ne ukazuje na značajnu promjenu stanja pacijenata nakon 15 dana. Štoviše, daljnja istraživanja otkrila su aritmiju srca i povećanu razinu enzima jetre kod onih koji su liječeni jednom od dviju navedenih metoda. Zanimljivo je spomenuti da je za razvoj antibiotika azitromicina zaslužna Pliva koja ga je nazvala Sumamed.

Video je podijelio i Trump

Snimka je ubrzo postala viralna na Facebooku gdje je pregledana više od 14 milijuna puta, a podijelilo ju je više od 600.000 korisnika do trenutka uklanjanja zbog širenja dezinformacija.

Video je uklonjen zbog širenja lažnih informacija o lijeku za COVID-19 te prikazuje poruke korisnicima koji su komentirali i dijelili video vezan uz mitove koje je opovrgnula Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Predsjednik SAD-a Donald Trump podijelio je spomenuti video na Twitteru sa svojih 84 milijuna pratitelja usprkos tome što se mnoge tvrdnje iz videa kose s priopćenjima stručnjaka za javno zdravstvo iz njegove administracije. Twitter je također ubrzo uklonio video, a Youtube, gdje je video pregledan više od 40.000 puta, postupio je isto.

Koronavirus odnio je gotovo 150.000 američkih života te bi, prema podacima sveučilišta John Hopkins, mogao postati vodeći uzrok smrti u SAD-u.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari