“ZERO WASTE HRVATSKA”: Akcijama žele potaknuti izmjenu prijedloga Plana gospodarenja otpadom u RH, umjesto spaljivanja zagovaraju recikliranje

Koalicija neformalnog naziva ‘Zero Waste Hrvatska’ koju čine 44 okolišne udruge okupljene u Zeleni forum i 10 lokalnih inicijativa građana, među kojima je i Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina izdale su danas zajedničko priopćenje kojim, uz popratne akcije, žele potaknuti izmjenu prijedloga Plana gospodarenja otpadom u RH zalažući se za koncept koji isključuje spaljivanje otpada u bilo kojoj varijanti.

Udruge traže od Ministarstva zaštite okoliša da izmijeni prijedlog Plana i odustane od koncepta miješanja i spaljivanja otpada te u prijedlog ugradi kvalitetne mjere smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada. To su mjere bazirane na zero waste konceptu koje poštuju hijerarhiju gospodarenja otpadom, štite okoliš i ne ugrožavaju zdravlje građana.

Tom su prigodom aktivisti Zelene akcije ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša organizirali prosvjedni performans.

Maskota u liku ministra Zmajlovića u bačvu je ubacivala stvari poput odjeće, papira, biootpada, plastičnih boca i vreća s novcem dok je istovremeno iz bačve izlazio gusti dim. Time je poručeno da je ministar Zmajlović odgovoran za negativne financijske i okolišne posljedice koje bi takav ovakav Plan donio. Usto, aktivisti su istaknuli transparent „NE spaljivanju otpada!“ i tako poslali jasnu poruku Ministarstvu. Donosimo vam dijelove njihova zajedničkog priopćenja.

“Plan gospodarenja otpadom je provedbeni dokument koji će odrediti način sakupljanja, obrade i zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj za razdoblje do 2021. godine. Hrvatski sustav gospodarenja otpadom godinama je među najgorima u EU, odvaja se samo 15 posto ukupne količine otpada, a do 2020. obvezni smo odvajati i reciklirati 50 posto. Unatoč tome, Ministarstvo niti u novom Planu ne nastoji građanima osigurati kvalitetnu infrastrukturu za odvajanje i recikliranje. Planira se nastavak zaostalog sustava u kojem je potrebno proizvoditi velike količine miješanog otpada koji bi se diljem Hrvatske prevozio do megalomanskih regionalnih centara u kojima bi se usitnjavao i zatim dalje prevozio na spaljivanje u cementare i spalionicu otpada.

Takvim sustavom nećemo ispuniti zadane obveze, čime Ministarstvo jasno poručuje da ne vodi brigu o javnom interesu i zaštiti okoliša, već građane planira dovesti u situaciju da moraju otplaćivati visoke kaznene penale EU i živjeti pokraj postrojenja koja štete okolišu i ugrožavaju im zdravlje”, navodi koalicija “Zero Waste Hrvatska”.

Upozoravaju da “Ministarstvo prijedlog Plana temelji na nepotpunim podacima o količinama pojedinih vrsta otpada, a nedostaju i brojne analize koje bi potvrdile opravdanost odabira određenog sustava gospodarenja otpadom” te ističu nužnost provođenja prethodnih analiza isplativosti te utjecaja na okoliš i zdravlje.

“Odabiru se regionalni centri i spaljivanje koje je u postojećoj praksi dokazano najskuplji i štetan sustav obrade otpada. Građani će morati plaćati i investiranje u takav sustav jer prema prijedlogu Plana nedostaje preko 10 milijardi kuna za njegovu provedbu, a EU je u procesu donošenja odredbi kojima prestaje financirati spaljivanje. Usto, građani će morati platiti i sve nepredviđene troškove, poput troška izvoza otpada pripremljenog za spaljivanje u slučaju nemogućnosti zbrinjavanja u Hrvatskoj. Takav scenarij vrlo je vjerojatan s obzirom da cementare zbog visokih troškova brzo odustaju od spaljivanja otpada, a često im se ono i zabranjuje”, upozoravaju navodeći za primjer presudu Upravnog suda u Splitu koji je zabranio spaljivanje otpada u cementari CEMEX, jednoj od tri cementare predviđene za spaljivanje u RH.

“Uz izravne financijske štete, treba uzeti u obzir i da se spaljivanjem uništavaju vrijedne sirovine, koje mogu donijeti dodatan prihod i otvoriti nova radna mjesta, što je potpuno zanemareno u prijedlogu ovog Plana. Također, naglašava se da se spaljivanjem dobiva energija, a nedostaju analize koje bi zapravo pokazale da se spaljivanjem dobiva puno manji udio energije od energije ušteđene recikliranjem resursa koji se planiraju spaljivati te energije koja se može dobiti iz bioplina nakon obrade biootpada. Pogrešno se naglašava i da se spaljivanjem otpada rješava njegov problem s obzirom da spaljivanjem nastaju ogromne količine šljake za odlaganje i toksičnog otpada za skup izvoz”, navode u zajedničkom priopćenju ističući kako prioritetni koraci u gospodarenju otpadom nisu miješanje i spaljivanje otpada, već kvalitetan sustav mjera koje oni predlažu, primjerice otvaranje centara za ponovnu uporabu, opskrba građana čipiranim vrećicama i kantama za odvajanje otpada na kućnom pragu te izgradnja infrastrukture za sortiranje, recikliranje i kompostiranje na lokalnom nivou. Ti su koraci znatno jeftiniji, okolišno prihvatljivi, dokazani u svjetskoj praksi, donose rezultate vrlo brzo i otvaraju puno više radnih mjesta”, tvrdi koalicija “Zero Waste Hrvatska”,

Pozivaju Ministarstvo zaštite okoliša da uvaži njihove prmijedbe i izmijeni prijedlog Plana te da izrade novu Stratešku studiju utjecaja prijedloga Plana na okoliš, jer postojeća neargumentirano odbacuje potencijalne utjecaje na okoliš, iz čega je jasno da služi samo opravdavanju štetnih koraka koji se predlažu u Planu, navodi kolacija “Zero Waste Hrvatska”.

Traže da dokumenti potom budu na novom javnom, transparetnom savjetovanju za razliku od ovoga, kada su dokumenti bili nedostupni široj javonsti, a internetsko savjetovanje nije niti provedeno, što je suprotno zakonskim i podzakonskim propisima. Zahtijevaju stoga provedbu internetskog savjetovanja te održavanje javnih izlaganja u većim gradovima Hrvatske, kako bi se zainteresiranoj javnosti što bolje predstavio prijedlog Plana i Strateške studije utjecaja na okoliš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari