NOVA IZLOŽBA U EXPORTU

U petak se otvara izložba “Fiume Fantastika: Fenomeni grada” – priča o 150 godina urbane povijesti Rijeke

U Exportu na Delti  ovog se petka, 28. kolovoza 2020., otvara velika izložba o Rijeci, postavljena u 10 paviljona od kojih svaki donosi po jedan specifični riječki fenomen.

Dugo stvarana, zasnovana na najnovijim istraživanjima, izložba „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ donosi priču o Rijeci koja je u proteklih 150 godina svoje urbane povijesti doživjela radikalan rast i postala globalno prometno i industrijsko središte.

Ova je izložba središnji događaj programskog pravca Slatko i slano, projekta Europske prijestolnice kulture i ostaje otvorena do kraja studenog 2020.

Transformacije, prenamjene, brutalni sudari prirode i industrije

 Zasnovana je na recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci te priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada.
Izložba i prateća publikacija rezultat su istraživanja turbulentne povijesti u kojoj je Rijeka prolazila kroz različite društveno-političke sustave i teritorijalne ustroje, a pritom se fokus urbanog razvoja u bitnoj mjeri temeljio na novim tehnologijama i na ekonomskim učincima. U takvim okolnostima nastale su specifične arhitekture i urbani fenomeni koje nadilaze pitanja stila, jezika ili estetike i koji generiraju vlastitu, lokalno-specifičnu i autonomnu urbanu kulturu.

Izložba raspoznaje i obrazlaže ove fenomene na preklapanjima društvenih i arhitektonskih projekata. Radikalne transformacije, neočekivane prenamjene zgrada, brutalni sudari prirode i industrije tek su neki od elemenata složenog mozaika do sada neispričane priče o urbanim poukama Rijeke.

Izložba Fiume fantastika: Fenomeni grada postavljena je u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

Otvorenje uz organizirane obilaske i besplatan ulaz

Izložba se otvara u petak 28. kolovoza u 19.30 sati, a po otvorenju bit će organizirani obilasci za publiku u 20.30, 21.30 i 22.30. Zbog mjera zaštite od korona virusa, maksimalan broj posjetitelja koji istovremeno može boraviti u prostoru izložbe je ograničen, a sve upute vezane uz obilazak posjetitelji će dobiti u petak prilikom dolaska na otvorenje.

Ulaz na izložbu će u petak 28. kolovoza, na dan otvorenja, biti besplatan, a izložbu je do 13. rujna moguće posjetiti svakim danom od 17 do 21 sat. Od 14. rujna do 30. studenog izložba će biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

Pojedinačna cijena ulaznice za vrijeme trajanja izložbe je 30 kuna. Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi strukovnih udruga i organizacija uz predočenje važećih dokumenata ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

Velik organizacijski tim i mnogo suradnika

Organizatori izložbe Fiume Fantastika: Fenomeni grada su Sveučilište u Rijeci (DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam), RIJEKA 2020 i Grad Rijeka.

Glavni kustos izložbe je Idis Turato, uz kustose Vedrana Mimicu i Maroja Mrduljaša
Kustoski tim čine još i Deyan Sudjic, Luka Skansi, Ida Križaj Leko, Morana Matković i Renato Stanković, uz suradnju s Tvrtkom Jakovinom, Federicom Carlom Simonellijem, Igorom Bezinovićem, Velidom Đekićem i Janom Horvat.

Partneri su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Državni arhiv Rijeka. Za produkciju izložbe zaslužni su DeltaLab (Morana Matković i Renato Stanković), a za arhitekturu i oblikovanje izložbe Ida Križaj Leko.

Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić  bili su zaduženi za grafički dizajn postava izložbe, dok je grafičku pripremu odradio Filip Badurina. Za analitičko crtanje bio je zadužen Arhitektonski fakultet u Zagrebu (Jana Horvat, Antea Divić, Tin Vukušić, Petra Vlahek), Martina Mataija i Marijana Krizmanić, za lekturu prateće publikacije Majda Matković i Edi Jurković, dok je prijevod djelo Edwarda Djordjevica i Dade Čakala.

Partneri u realizaciji postava izložbe su Sto Ges.m.b.H. – Hrvatska, Regeneracija d.o.o. i Zumtobel d.o.o.

Osim navedenih organizatora, partnera i producenata, svaki od 10 paviljona koji čine izložbu, rezultat je zajedničkog rada još većeg broja suradnika, autora i institucija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari