PROFESOR VIOLINE

Video | Ukrajinac u Hrvatskoj upozorava: ‘Putin neće stati na Ukrajini, to mora razumjeti cijeli svijet’

RTL

U ukrajinskom Lavovu žive njegovi roditelji. S njima je stalno na telefonskoj vezi

On je profesor violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i koncert-majstor u Zagrebačkoj filharmoniji. Orest Shourgot rođen je u ukrajinskom gradu Lavovu, školovao se u Moskvi, a već više od 25 godina živi u Zagrebu, gdje je stvorio bogatu karijeru. U Ukrajini ima obitelj i prijatelje.

Njemu je glazba molitva – i sada je svijetu duhovna glazba potrebna više no ikad prije – vjeruje Orest Shourgot – rodom Ukrajinac, izvještava Ida Hamer za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Gledam na ovu situaciju kao i svaka druga normalna osoba koja vidi taj pakao koji se događa u mojoj zemlji i mogu se samo suočavati s onom boli koju ljudi imaju tamo”, rekao je Orest Shourgot, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

U ukrajinskom Lavovu žive njegovi roditelji. S njima je stalno na telefonskoj vezi.

”Za sad isto, bitka za Kijev, bitka za Herson, pokušavaju ne dat Kijev”, kazao je.

”Moja majka i otac jako su prisebni, jako su psihički stabilni, jako su racionalni, ja čak nisam očekivao u ovakvoj situacija da čovjek može ostati toliko normalan i sabran i mudar, a s druge strane to je velika neizvjesnost jer samo je pitanje sata što će se dogoditi Kijevu”, izjavio je Shourgot.

Prijatelje, kaže, ima, i u Ukrajini i u Rusiji u kojoj se školovao.

”Ja sam i s prijateljima iz Rusije svaki dan na Skypeu u kontaktu, jer ti prijatelji koji su moji prijatelji tamo se isto suočavaju s tom boli koju sada Ukrajina trpi”, izjavio je profesor.

Nije optimističan kako će se situacija dalje odvijati.

”Cijeli svijet mora razumjeti da Putin neće stati na Ukrajini. On će vjerojatno ići dalje iza Ukrajine, vjerojatno on će ići prema zapadu, moja prognoza, mislim da je sljedeća ili Poljska ili pribaltičke zemlje”, izjavio je Ukrajinac.

Ali tvrdi, ukrajinski je narod jak.

”Ukrajinski narod toliko je sabran i toliko jak i toliko ima nevjerojatno neki neslomljivi duh ja mogu samo reći da neka vama svima pomogne Bog”, kazao je Shourgot.

A i on će pokušati pomoći.

”Ispregovarao sam s ukrajinskom ambasadom da sutra počinjem koncert maraton u podršku ukrajinskoj vojsci, ja ću na taj način pokušati sudjelovati, otvoriti jedan žiro račun za naoružanje”, rekao je profesor.

Pa će kroz glazbu, ono što radi najbolje, pokušati barem nekako, pomoći svojoj rodnoj zemlji, izvještava Ida Hamer za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari