GOST RTL DIREKTA

Video | Vojni analitičar Tabak: ‘Zabrana letova iznad Ukrajine? To se uvodi ako ne ratujete s velesilom’

Screenshot RTL

Što znači slovo Z na ruskim tenkovima i automobilima. Čeka li Kijev žestok napad, je li Odesa sljedeća meta, i kako se ratuje u gradovima

Što znači slovo Z na ruskim tenkovima? Nema tko nije primijetio, sve češće Rusi ističu slovo Z, gdje god stignu. I na borbenim vozilima, i na odjeći, lijepe ga Rusi po privatnim automobilima.

Analitičari su prvih dana tumačili da se tako samo označava smjer kretanja, ali sada je postalo jasno da je slovo Z novi znak podrške za ruski rat, novi simbol nacionalizma, podrška novoj ruskoj ideologiji,

Ali i nova državna kampanja. Pa se tako osim na vojnim vozilima pojavljuje na raznim motivima: složili su Z od znački ubijenih ukrajinskih vojnika, čak su i teško bolesna djeca u jednoj ruskoj bolnici svojim tijelima formirali slovo Z.

Nagađalo se da bi Z moglo značiti Za pobjedu ili Z kao Zapad. Ali najnovija tumačenja su da je to Z kao zaštita.

Nekoliko pitanja koja su se postavljala ovih dana u javnosti o ruskoj agresiji nad Ukrajinom u studiji RTL Direkta komentirao je vojni analitičar Igor Tabak.

Više u VIDEOPRILOGU:

Što znači slovo Z koje se širi Rusijom? Izgleda da nitko ne zna.

S jedne strane to je definitivno oznaka postrojbi na jednom dijelu bojišta i to je ona standardna vojna praksa da se koriste privremene oznake ne bi li se lakše snašlo u operaciji. Druga stvar je kad se takve jedne stvari uhvati šira propaganda, a u Rusiji je to jako državno organizirano i čvrsto ustrojeno.

Onda to može prerast bez problema u ovakve spektakle svih vrsta, na raznim poljima. Kakvo god vojno značenje bilo ono je definitivno već palo u nekakav zapećak jer vidjeti takvu oznaku među nizom takvih privremenih oznaka na pojedinim dijelovima bojišta nema veze s ovim drugim stvarima.

Najvažnije pitanje za Ukrajince ovih dana: traže zabranu letova iznad Ukrajine, kažu da ih to može spasiti. Koja je vjerojatnost da se to dogodi?

Nažalost, vjerojatnost je skoro nikakva. razumijem ja tu želju. Sjećam se i za našeg Domovinskog rata koliko bi nam bila dobro došla nekakva zona zabrane leta. To je sve moguće u momentu ratuju manje države, kad se ratuje s nekim tko nije nuklearna velesila i članica Vijeća sigurnosti sa snagom veta i s dovoljnim arsenalom za okončati svijet. To potpuno mijenja računicu.

Nije problem proglasiti zonu leta, problem je da takvu zonu leta treba i održavati tu naravno bi odmah došlo do sukoba s ruskim zrakoplovstvom i onda tko god čuva tu zonu leta našao bi se u direktnom sukobu s Rusijom. Ako se radi o NATO članicama ili zemljama Zapada onda to prelazi u sukob kojeg smo se prije nekoliko desetljeća plašili.

Kakva je situacija u Donbasu? Ukrajincima ne ide dobro.

Zadnjih dana su ukrajinski izvori utihnuli, a vidjelo se da daju općenite fraze da pričaju o svom otporu, ali ne spominju više točno gdje i kada i to je već bio znak za zabrinutost. Danas se počelo nazirati zašto, budući da izgleda da su ruske snage vrlo blizu zauzimanja većine te dvije oblasti. Rade jako aktivno da izbore izlazak na njihovu granicu, a onda možda presele težište negdje drugdje.

Puno se ovih dana priča o Odesi i da je to izvjesna sljedeća meta. Slažete li se s time i koliko će biti teško osvojiti grad od milijun stanovnika.

Odesa je definitivno od velikog interesa. O tome se pričalo od početka i za sad nije nedvojbeno vidljivo vojno napredovanje prema samom gradu. Pričalo se o mornaričkim desantima i moglo se zaključivati da se dio njihovih snaga kreće generalno u tom smjeru. Odesa se zadnjih dana utvrđuje. Rušili su mostove na razne strane i pokušavaju se braniti nekako od onoga što očekuju da bi ih moglo zadesiti. To je jednako toliko primamljiv cilj koliko i Kijev oko kojeg su vidljive operacije. Puno je tu napredovanja i generalno prema Dnjepru prema čitavom nizu ukrajinskih gradova koji se tamo nalaze.

Očekujemo li u idućim danima snažan napad na glavni grad Ukrajine?

Očito se to već neko vrijeme događa. Krenuo je onaj konvoj koji se zaglavio i očito rade velike napore ne bi li ga logistički ponovno pokrenuli i dodali goriva i hrane. Tu se vidi zadnjih dana ponovno jačanje pritiska, Buča, Irpin… Zadnjih dana su se pojačala bombardiranja i borbe. To su sve postavljanja sa zapadne strane i postavljanje osnova za napad na Kijev. To sve govori da bi za nekoliko dana Kijev moga imati ružne dane i noći.

Već danima gledamo ovaj dugi konvoj ruskih tenkova koji se sporo približava gradu. Što čeka taj konvoj? Imaju li ga Ukrajinci šanse razbiti? I što bi trebali napraviti?

Bilo bi im sjajno da sva ta tehnika ne dođe do grada i to sve ljudstvo se vrati natrag. Može se s druge strane gledati, da imaju nešto efikasno već bi se to moglo vidjeti. Stajanje konvoja na tako izložen način također govori i da rusku stranu nije previše strah. Da se radi o sukobu s nekom jakom NATO zemljom to bi najedanput bila velika lomača. ovako i u ovim uvjetima oni imaju prilike i vremena sabrati se i rješavat logističke probleme kojih očito ima mnogo.

Ima mnogo faktora koji usporavaju vojni napredak, ali ga nisu zaustavili. Ukrajinci će čim će moći djelovati protiv tih snaga će to pokušati. Bolje ih je eliminirati dalje od grada nego im dati da uđu.

Svi smo pod dojmom da se Ukrajinci dobro brane. Je li to iluzija ili Ukrajinci imaju šanse protiv Rusa?

Brane se dobro i to je bilo na početku i neko iznenađenje, a omjeri su stvarno nezavidni. Naravno, ulazak u urbano ratovanje koje preferira branitelje bi im išlo donekle na ruku. Sve te borbe i ratišta su velike štete za Ukrajinu, a vojni ishodi tek kasnije dođu. To je sve skupa previše bolno, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari