Najpopularniji sportovi u 2023. u svijetu

Sport je neizostavni dio svakodnevnice većini ljudi. Mnogi se bave sportom, ali su i vatreni navijači nekog sportskog kluba i imaju svoje omiljene sportaše. Iako je nama Hrvatima nogomet glavna sporedna stvar na svijetu, mnogi u svijetu preferiraju neke druge sportove. To govori lista koju je objavila stranica Sports Brief. Stoga, idemo vidjeti kojih 15 sportova su najpopularniji u 2023. u svijetu.

Prema listi Sports Brief, koji je rangirao sportove po broju fanova, košarka se nalazi tek na 15. mjestu s 400 milijuna fanova. Rang lista najpopularnijih sportova bi sigurno drugačija bila kada bi se gledalo prema kladionicama, kao na primjer, https://kladionice-online.hr/germania-kladionica/. Germania kladionica u Hrvatskoj nudi trenutno čak 189 ponuda za klađenje samo za košarku, iako je to omiljeniji sport u SAD-u, Kanadi, Australiji i Filipinima.

Na 14. mjestu nalazi se američki nogomet, koji ima mrvicu više fanova od košarke. Prema procjeni, radi se o nekih 410 milijuna fanova. Najpopularniji je u SAD-u, a od ostalih zemalja, to su Kanada, Meksiko, pa čak i Njemačka. Na broju 13. nalazi se golf. Tko bi to rekao, ali broji se da golf ima oko 450 milijuna fanova. Obzirom da je moderna verzija golfa osmišljena u Škotskoj, golf je postao vrlo popularan i u cijeloj Europi uz Ameriku, Kanadu i Aziju.

Na 12. mjestu nalazi se ragbi s nekih 475 milijuna fanova. Zanimljiv je podatak da je ragbi službeno proglašen sportom tek 1995. godine, a broj fanova govori koliko je brzo postao popularan i to posebice u Engleskoj, Novom Zelandu, Južnoj Africi, Walesu, Irskoj i u Francuskoj. Zatim slijedi Formula 1/Grand Prix utrke i bejzbol. Oni dijele 11/10. mjesto s istim brojem fanova, čak 500 milijuna fanova.

9. mjesto zauzima lakros, moderna verzija Baggatawaya, popularne igre sjevernoameričkih Indijanaca. Vjerovali ili ne, lakros ima 674 milijuna fanova u svijetu. Osim SAD-a, popularan je u Novom Zelandu, Australiji, Kanadi, British Isles, Švicarskoj te Južnoj Africi.

8. mjesto zauzima badminton, s brojem od 709 milijuna fanova. Iako je to najpopularniji sport u Kini, popularan je, također, i u drugim dijelovima Azije, ali u Engleskoj, Škotskoj i Walesu. Na 7. mjestu se nalazi odbojka s 900 milijuna fanova, a najviše njih se nalazi u Europi.

Na 6. mjestu se nalazi tenis s velikom 1 milijardom fanova. Popularan je diljem Europe, ali i Azije i Sjeverne Amerike. Iznenađujuće, na 5. i 4. mjestu se nalaze hokej na travi/hokej na ledu, s 2 milijarde fanova rasutih na pet kontinenata.

Top tri mjesta su zauzeli kriket, nogomet i boks. Kriket je na 3. mjestu, s 2,5 milijardi fanova u Aziji, Australiji i UK-u. Nogomet je na visokom 2. mjestu s 3,5 milijardi fanova, a boks je broj 1. po popularnosti, s čak 4,74 milijarde fanova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari