OSIGURAJTE SE NA VRIJEME

Provale u stanove sve učestalije: Saznajte kako zaštititi svoj dom od provalnika

Na širem riječkom području policijski službenici zabilježili su nekolicinu provala i krađa čija šteta doseže i do 100 tisuća kuna.

U travnju ove godine zabilježena je provala u kuću na području Crikvenice odakle je otuđeno nekoliko televizijskih prijemnika, bankovnih kartica i drugih predmeta, čija se šteta procjenjuje na oko 28 tisuća kuna. 

Krajem svibnja na području Rujevice u Rijeci interventni policajac izvan službe uhvatio je višestrukog kaznenog počinitelja prilikom provale u trgovinu. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni počinio kazneno djelo pljačke na benzinskoj crpki otuđivši 3500 kuna te da je u dva navrata pokušao provaliti u kuću na području Viškova i skladište tvrtke na području Čavli. 

Tijekom lipnja na području Opatije provedeno je kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana. Navedeni su optuženi za kazneno djelo provale i krađe predmeta iz kuća na širem području Matulja i u Kastvu u vrijednosti oko 80 tisuća kuna.

Budući da će u narednim tjednima mnogi od nas otići na godišnji odmor te svoje domove ostaviti bez nadzora, donosimo nekoliko korisnih savjeta kako se zaštititi od provalnika te učiniti dom sigurnijim:

  • Ne govorite svima kada i kuda putujete. Tu informaciju podijelite samo s osobama od povjerenja. Nemojte to razglasiti na sva zvona, primjerice, na društvenim mrežama, niti o tome pričati na frekventnome mjestu u javnosti kako informacija ne bi stigla u krive ruke.
  • Provalnici često proučavaju i prate navike ljudi. Dok ste na odmoru, zamolite prijatelja ili susjeda od povjerenja da navrate do vašeg stana, pokupe poštu, provjetre prostor, zaliju biljke, a usput i provjere je li sve na svome mjestu.
  • U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, zato se pobrinite da su ona dobro zaključana, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Svakako obratite pažnju i na balkonska vrata, prozore te druge velike staklene površine na vratima. Ako ga imate, najbolje bi bilo da uključite alarm jer opreza nikad dosta.
  • Vrijedne obiteljske uspomene, dragocjenosti i novac nipošto nemojte držati pod madracem, jastukom, u kuhinjskim policama, ladicama i na sličnim mjestima. Lopovi znaju da ih ondje treba tražiti, stoga je najbolje takve stvari dati na čuvanje osobi od povjerenja ili ih pohraniti na sigurno mjesto kao što su sef ili trezor u banci.

Kako biste spriječili sve potencijalne rizike i zaštitili vaš dom, razmislite i o ugovoranju police Osiguranje doma. Policom Osiguranje doma u Croatia osiguranju pokriveni su stvari u kućanstvu, kao što su nakit, novac, stakla na prozorima i vratima, namještaj, tehnika, te građevinski dio koji uključuje i instalacije poput bojlera, klima i solarnih ploča, pomoćne objekte, ograde, nadstrešnice, sjenice i bazene. 

Korisno je znati da ova polica osiguranja pokriva i rizike kao što su požari, poplave, provale, potres, udar groma, motornog vozila ili letjelice.

Odaberete li policu Osiguranja doma svoj dom možete osigurati po povoljnijim cijenama, uz do 10% popusta na višegodišnje police. Na stranici Croatia osiguranja izračunajte cijenu police za vašu kuću ili stan i budite mirni i sigurni u slučaju nepredviđenih događaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari