„10 GODINA ZA JAKU RIJEKU“ Lista za Rijeku obilježava desetljeće političkog djelovanja

Lista za Rijeku ovog mjeseca obilježava desetljeće političkog djelovanja u kojem je ta organizacija, kako ističu, izrasla u prepoznatljivog zagovornika interesa Rijeke i riječke regije

Borili smo se i borit ćemo se za decentralizaciju i upravljanje sredstvima na razini što bližoj građanima, za riječki identitet i vrijednosti koje iz njega proizlaze, za Rijeku kao poslovno središte ovog dijela Europe te za princip sposobnosti ispred podobnosti kod zapošljavanja, istaknuo je predsjednik stranke Danko Švorinić koji Listu za Rijeku vidi kao kičmu okupljanja za jaku Rijeku i Kvarner.

– Spremni smo u narednom razdoblju u Rijeci preuzeti naš dio odgovornosti za vođenje grada i regije te pokrenuti novi smjer, zaustaviti iseljavanje, pokrenuti investicijski ciklus koji će privući mlade, sposobne i kreativne ljude i povećati kvalitetu života našeg grada i regije, zaključio je.

Tajnik stranke Predrag Miletić istaknuo je kako su unatoč činjenici da stranka cijelo vrijeme djeluje u opoziciji postignuti značajni rezultati u zaštiti riječkog identiteta poput dovršetka sage oko dvoglavog orla na gradskoj uri ili rijelke trobojnice.

– Mnoge teme koje su pred desetak godina bile tabu teme, danas su opće mjesto riječke politike i na Gradskom viječu se izglasavaju jednoglasno, ustvrdio je.

Članica Savjeta Laura Marchig ističe vrijednosti za koje se stranka od osnutka bori poput zalaganja za vrijednosti slobode i demokracije, multikulturalnosti, suživota, antifašizma, solidarnosti, tolerancije i poštenja. Najavila je i pokretanje serije inicijativa s kojima želimo, potaknuti sugrađane da ne ostaju pasivni promatrači nego da se aktivno uključe u raspravama o urbanističkim i drugim projektima važnim za naš grad.

– Pod radnim nazivom ‘Kako čitati grad’ promovirat ćemo seriju inicijativa namijenjena svim slojevima građanstva, kao i svim generacijama, te se želimo obraćati prvenstveno manje zaštićenim slojevima ljudstva, od mladih do starijih i nemoćnih koje društvo ima tendenciju ignorirati i zaboraviti.

Predsjednik organizacije Mladih autonomista Filip Jakovac ističe kako njihova organizacija broji 15-tak aktivista koji su umjesto teoretiziranja okrenuli aktivizmu.

– Radi se o raznim ekološkim akcijama te uklanjanju grafita govora mržnje. Educiramo i promičemo dijalog suradnje, tolerancije i antifašizma, vrijednosti kojima se ovaj grad diči, educiramo i učimo o povijesti ovog grada, kraja i kulturi na ovim prostorima i potičemo na uključivanje mladih u razne aktivnosti bile vezane za stranku ili ne.

Član predsjedništva Sandi Basić je povodom desete obljetnice stranke najavio malonogometni triangolo i feštu na Toretti 21.listopada. Dana 27. listopada će u Bonaviji biti održana svečana Skupština Liste za Rijeku, s brojnim gostima iz zemlje i inozemstva, na kojoj će biti izglasana i nova programska deklaracija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari