U ŽUPANIJI ŽIVO: Oduševljeni izvrsnim turističkim rezultatima, najavili obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Sve pravne osobe Županije ubrzo će postati dio županijske riznice, sustava jedinstvenog praćenja i plaćanja obaveza korisnika

Na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu PGŽ sudjelovali su župan Zlatko Komadina, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač te direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov. Teme su bile EU projekti, izvrsni turistički rezultati i obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

U uvodnom dijelu konferencije za novinare župan Komadina izvijestio je da je na posljednjem Kolegiju Župana doneseno više odluka koje će omogućiti daljnju transparentnost i učinkovitost Primorsko-goranske županije. Tako će sa zadnjim kvartalom ove godine, i prvim sljedeće, sve pravne osobe Županije postati dio županijske riznice, sustava jedinstvenog praćenja i plaćanja obaveza korisnika. To će poboljšati efikasnost i biti faktor koji će doprinijeti sljedećem bezuvjetnom nalazu revizije.

Također je donesena odluka za uvrštavanjem tvrtke “Rijeka EPK 2020” među tvrtke od županijskog značaja. Odluka je donesena jer se upravo ovih dana postavlja infrastruktura za provedbu tog projekta.

Raspravljalo se i o nizu europskih projekata čija provedba uskoro slijedi. U ovom trenutku odobrena su tri projekta s alociranim sredstvima od oko milijun eura za našu županiju. Dobivena je i tehnička pomoć Ministarstva regionalnog razvoja za sve razine u provedbi EU projekata.

Pročelnik Krpan novinare je podrobnije informirao o aktivnostima u provedbi EU projekata. Kroz dva programa prekogranične i transnacionalne suradnje dobivena je odluka da su prošla 3 projekta: Mala barka (500.000 eura), aktivnosti energetske efikasnosti REA Kvarner (300.000 eura) i projekt “Blue Island” (300.000 eura) kojim se nastoji naći najbolji način gospodarenja otpadom na našim otocima.

“Jedna od najvažnijih stvari koje smo dobili je tehnička pomoć, EU Help Desk kojim će pet djelatnika Županije svim jedinicama lokalne samouprave, javnim institucijama, građanima i poduzetnicima davati informacije o mogućnosti korištenja sredstava EU. Sve informacije dostupne su na web stranicama Županije ili telefonski na 051/351-351”, istaknuo je Krpan.

Rekordna turistička sezona

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je da je, nakon rekordne 2015. godine, i turistička sezona ove godine bila rekordna, s porastom noćenja za 6%.

“To je dobra novost i znači da je sezona bila dobro pripremljena. Dolasci su također porasli za 4%, a ova razlika u odnosu na noćenja znači da se boravak produžuje. Uzrok tome je ustrajan rad na razvoju programa i aktivnosti za turiste. Porast se bilježi i u predsezoni, a prvi rezultati posezone su vrlo dobri. Rujan je bio čak 19% bolji u noćenjima u odnosu na 2015. godinu”, rekla je Živadinov.

U strukturi posjetitelja na vodećem mjestu i dalje su Nijemci sa 30% udjela u noćenjima na Kvarneru, ali njihov broj se u odnosu na prošlu godinu povećao za 9%. S obzirom da je većina promotivnih aktivnosti i sajmova bila na njemačkom tržištu, to potvrđuje da se trud isplatio.

Osim izvrsnih turističkih rezultata, kvaliteta turizma Primorsko-goranske županije rezultirala je i nagradama. U Ljubljani je Gorski kotar ušao među 30 najboljih održivih destinacija na svijetu, a u Beogradu je Kvarner dobio Brand Leader Award za vodeću turističku regiju u jugoistočnoj Europi. U sljedećim danima Kvarneru će biti dodijeljena i nagrada udruženja turističkih djelatnika Skål International, koje je projektu “Mala barka” dodijelilo treću nagradu.

Priprema se i Strategija razvoja turizma, važan dokument koji analizira kako ove dobre rezultate učiniti još boljim. Radi se o dokumentu koji se sastoji od 4 dijela. Jedan je detaljna analiza stanja koja je provedena na temelju niza radionica na terenu gdje su uključeni djelatnici u turizmu kako bi mogli reći što treba promijeniti i u kojem smjeru treba ići. Ostali dijelovi su sama izrada te strategije, marketinški plan i operativni plan koji daje smjernice što treba činiti u sljedećem razdoblju.

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Pročelnica Marač skrenula je pažnju da se danas obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja i istaknula da je Primorsko-goranska županija prepoznata u Hrvatskoj kao županija koja je senzibilizirana za potrebe svih društvenih skupina, a posebno onih koje imaju različite oblike posebnih potreba zbog kojih su marginalizirane. Aktivnosti i ideje koje je uvela naša županija preuzele su druge hrvatske županije, a uvedene su i na nacionalnoj razini.

Novost ove godine je što će se Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježavati brojnim događanjima tijekom cijelog tjedna.

Naročito je važno što su od ove godine sve institucije iz područja društvene djelatnosti, a kojima je na čelu Primorsko-goranska županija, dale doprinos u događanjima koje će se odvijati ovaj tjedan. Objedinjavanjem djelatnika iz sustava zdravstva, socijalne skrbi i školstva, Županija šalje poruku da su društvene djelatnosti okosnica, nešto što je u društvu najvažnije.

“Nisu važne brojke i statistika. Važno je jesmo li zdravi, imamo li radno mjesto, možemo li se školovati i koja je kvaliteta života”, poručila je Marač.

U ovom tjednu također će se kroz niz malih aktivnosti vidjeti koliko smo otvoreni za ljude s posebnim potrebama, koliko ih etiketiramo, integriramo u društvo i prihvaćamo. Pripadnici medija pridružili su se dužnosnicima Županije u poruci integracije tako što su se fotografirali sa prigodnim majicama s porukom “Izbliza nitko nije normalan”, izjavom Franca Basaglie, talijanskog neuropsihijatra koji je proveo reformu sustava brige o osobama s mentalnim dijagnozama i smetnjama i borio se protiv institucionalizacije takvih osoba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari