TEČAJ - BOLI GLAVA!

“100 EU=610 KN”: Nakon objave, javljaju nam se čitatelji: “Drugi put gledaj!, rekli su nam u mjenjačnici!”

“Na Krku smo nedavno promijenili 105 eura i dobili 640,50 kuna. Ostali smo u šoku!”, javlja naš čitatelj

Ovoga vikenda mnogi turisti ostali su šokirani iznosima kuna koje su u nekim mjenjačnicama na Kvarneru dobili za svoje eure.

Naime, iako na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke piše kako je srednji tečaj eura 7,53 kune, u nekim mjenjačnicama u Rijeci i na Krku to je kudikamo manje.

Danas smo već pisali o šokiranim njemačkim turistima koji su na Krku za iznos od 100 eura dobili protuvrijednost – 610 kuna!

Dogodilo se to u mjenjačnici ulici Josipa J. Strossmayera na Krku, a Nijemac je Fenixovu novinaru ustupio i potvrdu o mijenjaju eura u kune, iz koje se vidi i broj potvrde o otkupu te ime blagajnika.

Kako bi potvrdili ovu tužnu priču ako govorimo o hrvatskom turizmu u cjelini, javili su nam se danas i drugi čitatelji.

Tako svoje neugodno iskustvo s Krka opisuje i jedan Riječanin (podaci poznati redakciji!) koji piše:

“Nedavno smo  supruga i ja na Krku promijenili 105 eura i dobili 640,50 kuna. Ostali smo u šoku!”, javio nam je čitatelj.

“Otkud im taj tečaj – 6,1, zapitali smo se odmah. Naravno, odmah smo pokušali poništiti transakciju i uzeti 105 eura natrag, ali nam to nije omogućeno. Vrlo otresito, pa čak i grubo djelatnik mjenjačnice rekao nam je: “Novac je već zamijenjen, i žalbe po našim pravilima ne uvažavamo.” Na naš opetovani zahtjev, poručio nam je grubo – doslovno – ”Drugi put gledaj šta mijenjaš!”.

Iz čitateljeva priloženog računa  jasno je kako je riječ o tvrtki “Auro Domus” koja je donedavno bila fokusirana na otkup zlata i srebra, no od ovog proljeća osnažila je i djelatnost mjenjačnica u kojima danas, za sto eura, po njihovom legalnom tečaju, daju tek 610 kuna!

Ovaj poseban “aurodomusov tečaj” do početka sezone nije isplivao kao poseban problem iz jednostavnog razloga jer ga nitko, uglavnom, nije ni primijetio. Domaćem stanovništvu usluge mjenjačnica ne trebaju, no dolaskom određenog broja turista, kojima smo se svi nadali, problem je eskalirao do te mjere da se o njemu piše i u inozemnim medijima!

“Ovo je sramota za Kvarner i kvarnerski turizam”, kaže i naš čitatelj. “Dok se svi u turističkom sektoru i šire bore za svakog gosta, ovi iz mjenjačnice im  dijele šamarčine. Neka ih bude sram!”

Tragom računa provjerili smo situaciju u jednoj od riječkih mjenjačnica Auro Domusa i saznali – sve je po propisu i sve je legalno! Isti tečaj vrijedi u Auro Domusu u cijeloj Hrvatskoj, pa bi na nekim drugim razinama trebalo također provjeriti tko je i zašto ovoj tvrtki omogućio ekstraprofit na ovaj način, poguban po džep turista i reputaciju Hrvatske kao sigurne zemlje jednakosti.

Zanimljiva je i “tečajna piramida” ove tvrtke – ako netko mijenja 100, 200, 400… ili 799 eura, tečaj je vrlo nepovoljan po onoga tko prodaje eure za kune.  Tek kada vlasnik eura mijenja 800 eura i više, tečaj  se vraća na onaj iz banaka i ostalih mjenjačnica!

Nije teško izračunati da turist u njihovim mjenjačnicama zbog tečajne politike može ostati i bez 1.000 kuna!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari