100 STRANICA NADE: Razgledajte Prijavnu knjigu Rijeke za dobivanje titule Europske prijestolnice kulture 2020.

Na web stranici riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture danas je objavljena prijavna knjiga kojom se Rijeka u drugom krugu natječe za ovu prestižnu titulu.

Riječ je o knjizi koja je 10. veljače predana Ministarstvu kulture i europskom Povjerenstvu koje donosi odluku o izboru grada – prijestolnice kulture 2020. Godine, prenose danas mrežne stranice Grada Rijeke.

Do istog su datuma osim Rijeke, svoje knjige završili i predali i drugi gradovi kandidati – Osijek, Dubrovnik i Pula. Ove su prijavne knjige nastale s obzirom na ocjene i preporuke nezavisnog europskog Povjerenstva koje je u lipnju prošle godine, na temelju tadašnjih prijavnica, donijelo odluku da ova četiri grada ulaze u uži izbor, odnosno drugi krug natjecanja.

Osvajanje titule Europske prijestolnice kulture nije samo simbolički čin, već uključuje provedbu čitavog niza programa i projekata koji bi mogli značajno promijeniti život našega grada.

Do 24. ožujka, kada se očekuje odluka o pobjedniku ovog natjecanja, Rijeka će ugostiti Evaluacijsko povjerenstvo te i usmeno predstaviti svoju kandidaturu pred Povjerenstvom u Zagrebu.

Sama prijavna knjiga zasad je dostupna na engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupna i na hrvatskom jeziku. Ima 100 stranica i sastoji se od sedam poglavlja u kojima je prikazan kulturni i povijesni profil Rijeke i ove regije, izneseno je zašto se Rijeka natječe za ovu titulu i zašto je ona gradu potrebna.

Također, u knjizi je opisana povezanost ovog projekta s dugoročnim strategijama Grada Rijeke i partnera u ovom projektu, Primorsko-goranske županije, Sveučilišta u Rijeci i Grada Opatije.

Potvrđena je europska dimenzija projekta koja se iščitava iz brojnih europskih partnerstava sklopljenih radi zajedničkog rada na programu Ri:2020. Ovom knjigom Rijeka dokazuje da ima sposobnost provedbe čitavog projekta Europske prijestolnice kulture 2020. u pogledu infrastrukture, turističkih smještajnih kapaciteta, prometne povezanosti Rijeke i Županije te, konačno, iznesen je i plan upravljanja projektom u razdoblju do 2021. godine.

Posebno poglavlje, ujedno i najveći dio prijavne knjige, posvećen je kulturnom i umjetničkom sadržaju projekta. Krovni slogan tog programa koji Rijeka nudi za razdoblje od 2016. do 2021. godine jest „Luka različitosti“, a program se sastoji od triju glavnih koncepata posvećenih Radu, Vodi i Migracijama koji su uokvireni sa sedam programskih linija.

Osim kvalitetno osmišljenog kulturnog i umjetničkog programa, osmišljen je i ambiciozni projekt izgradnje ljudskih kapaciteta i jačanja građanskih inicijativa što je također sastavni dio ovog poglavlja u knjizi.

Knjiga kandidature Rijeke u drugom krugu natjecanja za Europsku prijestolnicu kulture 2020. rezultat je suradnje brojnih riječkih kulturnih djelatnika sa partnerima široke međunarodne suradničke mreže. I to je njena velika snaga.

No, knjiga kandidature i mogućnost pobjede u drugom krugu, kojoj se nada svaki grad kandidat, tek su uvod u vrlo ozbiljan i dugotrajan projekt koji će biti moguće ostvariti samo uz iskren dijalog te osnivanje brojnih suradnji i umrežavanja, stoji u prioćenju na mrežnim stranicama Grada.

Stoga je u ovom trenutku objava riječke knjige kandidature (u obliku u kojem je i morala biti predana Povjerenstvu) udovoljavanje ne samo znatiželji, nego još više pravu suradnika, građana i medija da im ovaj zajednički materijal bude dostupan.

Knjiga će uskoro biti dostupna i na hrvatskom jeziku te će u tom smislu ona ujedno predstavljati i poziv svim građanima da je pročitaju te da u projektu Rijeka EPK 2020 pronađu i svoj prostor.

Svi članovi velikog tima koji radi na projektu riječke kandidature za EPK neprekidno iznose i naglašavaju važnost uključivanja najšire zajednice.

Titula Europske prijestolnice kulture svakom gradu pa tako i Rijeci nudi priliku oživjeti svoje ambicije, udahnuti novi entuzijazam, dodatno se otvoriti svijetu ali i dokazati svoje sposobnosti. Rijeka je s pravom uvjerena da ima kapaciteta za sve to.

Knjigu možete preuzeti s poveznice u PDF formatu (11 MB).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari