JE LI „RENTANJE“ LIJEČNIKA DOPUŠTENO? Riječki anesteziolozi za vikend idu u fuš u Maribor

Čak 20 od 30 anestiziologa u riječkom KBC-u ovog vikenda bi u privatnom aranžmanu trebali raditi u Mariboru gdje je manjak tih liječnika. Slovenska bolnica objavila je da su ugovori potpisani i i najavila gostovanje već za petak

Dobar glas o riječkim anesteziolozima proširio se do Maribora. Tamo je stanje alarmantno pa su u pomoć pozvali 20-ero kolega iz Rijeke za rad vikendom.

“Došlo je do dogovora, ali taj dogovor ne znači nikako da će u Rijeci patiti posao ili da će u Rijeci nedostajati anesteziologa. Dežurstva će se odrađivati isto kao što su se odrađivala, što znači da ćemo mi i dalje imati značajan višak sati. Međutim, ovo je nešto što će anesteziolozi raditi u svoje slobodno vrijeme”, rekao je Boban Dangubić, pročelnik Odjela anesteziologije Rijeka.

To su sve specijalisti koji tijekom operacije život pacijenta imaju u svojim rukama. Brinu i o najtežim slučajevima u šok sobi. Stresan je to, i u Hrvatskoj potplaćen posao. Zato su mnogi iz riječkog KBC-a otišli van, od Amerike, preko Njemačke i Irske do sve popularnije Švedske.

“Mislim da su financijski uvjeti ti koji su jednostavno okidač, jer teško je sad uspoređivati plaće, njihove i naše. Ali sigurno je tri do četiri puta bolje plaćen anesteziolog u zapadnoj Europi, nego što je to u Hrvatskoj”, kaže anesteziolog Dangubić.

Anesteziolozi ne žele pred kamere, ali kažu kako svatko ima pravo unovčiti svoje znanje. Očito je nekih dogovora sa specijalistima bilo, ali Uprava riječke bolnice za priču je saznala iz medija.

“S mariborskom bolnicom u ovom trenutku nije sklopljen nikakav ugovor o nekoj stručnoj suradnji”, kaže Nives Jonjić, zamjenica sanacijskog upravitelja KBC-a Rijeka.

Ravnatelj mariborske bolnice na konferenciji za novinare potvrdio je kako je to gotova priča.

“S veseljem mogu reći da smo potpisali ugovor za dolazak 20 školovanih anesteziologa iz Kliničkog centra Rijeka. To su osposobljeni stručnjaci za sve vrste anesteziologije, od jednostavnih pa do kardiokirurgije i dječje. Prva ekipa stiže u ovaj petak”, rekao je Gregor Pivec, ravnatelj Bolničkog centra Maribor.

Pacijenti nemaju ništa protiv dodatnog posla.

“Pa kad ne mogu u Hrvatskoj zaraditi, zašto ne bi u Sloveniji, normalno, neka idu”, kaže jedan pacijent, a drugi dodaje kako se je to njemu u redu ukoliko se poslodavac s tim slaže.

U Riječkom KBC-u radi 30 anesteziologa, na rad vikendom u susjednu zemlju pozvano ih je 20.

“Riječki anesteziolozi smiju ići raditi u Maribor. Postoji zakonski okvir koji to omogućuje, ali za to je nužna suglasnost poslodavca i ugovor između dvije institucije”, pojašnjava Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Ugovora zasad nema, a ima li dobre volje u ravnateljstvu KBC-a – tek će se vidjeti.

Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari