U Mramornoj dvorani PPMHP Rijeka svečanom akademijom, uz prisustvo ograničenog broja uzvanika, obilježena je velika obljetnica, 120 godina Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ

Tom prigodom župan Zlatko Komadina uručio je ravnatelju Zavoda Vladimiru Mićoviću županijsko priznanje te istaknuo izuzetno važnu ulogu ove županijske zdravstvene ustanove kroz to dugo vremensko razdoblje, ali i u aktualnoj epidemiji koronavirusa, kao globalne prijetnje zdravlju stanovništva.

Župan je istaknuo da je upravo na području naše Županije utemeljen javnozdravstveni sustav, te podsjetio da je osim Zavoda, u Opatiji uspostavljena i prva hitna služba na ovim prostorima.

“Upravo je naš Zavod s više svojih preventivnih zdravstvenih programa, ali i aktivnostima zaštite okoliša u hrvatskim okvirima predvodnik unapređenja zdravstvene kulture i podizanja svijesti o važnosti brige za zdravlje.

Ponosni smo i na činjenicu da je upravo Zavod pokrenuo Narodni zdravstveni list kao jedinstveni časopis posvećen prevenciji bolesti i promociji zdravlja koji u kontinuitetu izlazi pune 62 godine. Županija je u svim tim programima, projektima i aktivnostima podrška Nastavnom zavodu, a žao mi je da zbog ovih COVID vremena nismo u mogućnosti u većem broju i na primjereniji način obilježiti ovu veliku obljetnicu naše županijske ustanove. Čestitam svim djelatnicima Zavoda kao i svima koji su u tom dugom vremenskom razdoblju pomogli u razvijanju i unapređenju rada Nastavnog zavoda”, rekao je župan.

Na povijesnu ulogu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ podsjetio je ravnatelj Vladimir Mićović.

Rekao je da kao izravni slijednik prve organizirane ustanove javnog zdravstva na ovom području, Zavod i danas ima ključnu ulogu u neprekinutom djelovanju na unapređenju zdravlja zajednice, prevenciji bolesti i zaštiti okoliša, ali i promišljanju budućnosti preventivne zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj.

Brojne su aktivnosti u kojima Zavod drži primat na nacionalnoj razini, pa je tako prvi u RH uspostavio županijsku mrežu za praćenje kvalitete zraka. Među prvima je započeo s provođenjem skrining programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, dojke i vrata maternice. Sustavni program prevencije ovisnosti o drogi, alkoholu i duhanu provodi se još od 1971.g., a u sklopu djelovanja Odjela školske i sveučilišne medicine osnovani su i Centri za mlade – savjetovališta otvorenih vrata.

Danas Zavod broji oko 300 zaposlenika koji su raspoređeni u 10 Odjela i 7 Ispostava (Cres, Crikvenica, Opatija, Krk, Delnice, Mali Lošinj i Rab), tzv. „Zavoda u malom“ na terenu. Nakon dugogodišnje suradnje s Medicinskim fakultetom, 2004. godine Zavod je dobio i status Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Na svečanosti je predstavljena za ovu prigodu izdana Monografija Zavoda te prikazana virtualna izložba „Jedan laboratorij za četiri države“ autorice Ane Alebić Juretić koja je postavljena u Muzeju grada Rijeke, dok je u prigodnom programu nastupio maturant Glazbene škole I. Matetića Ronjgova Rijeka Tin Fledrović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari