UPOZORIO NA PROBLEM

‘1KG MOZGA I 4M2 PROSTORA’ Po javnom prijevozu “opleo” načelnik Stožera Civilne zaštite PGŽ

Foto: Facebook/Marko Boras Mandić

Javni prijevoz, za razliku od kafića, mnogima je neophodan, a u njemu gužva vlada svakodnevno

Dok se od onih koji drže ugostiteljske objekte traži osiguravanje razmaka, odnosno da po svakom gostu budu četiri četvorna metra prostora ista pravila nisu predviđena za javni prijevoz koji je mnogima neophodan i u kojem svakodnevno vlada gužva.

Upozorio je na taj problem i načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko goranske županije Marko Boras Mandić u komentaru na društvenim mrežama.

U objavi naslovljenoj ”1kg mozga i 4m2 prostora”, Boras Mandić je podsjetio da se od
ugostitelja traži da osiguraju 4 m2 po gostu pa nastavio:

”Ok, može, ali ajmo krenuti redom. Ajmo prvo riješiti epidemiološki puno rizične prostore i moguće covid hotspotove. Na prvom mjestu javni prijevoz. Tamo ne postoji ta odredba od 4 m2 po putniku, zar ne? A znamo i zašto. Jer bi onda autobusi, tramvaji i ostali mogli prometovati s najviše 30 posto kapaciteta. A onda bi financijski bila ugrožena trgovačka društva koja su pretežito u stopostotnom vlasništvu gradova i općina. Onih istih koji imenuju načelnike lokalnih stožera koji predlažu mjere i provode nadzor poštivanja mjera. Isto tako u javnom gradskom i prigradskom prijevozu nisam primijetio odredbu o uvođenju covid redara. I zašto onda tražiti sve to od privatnog sektora, u ovom slučaju ugostitelja ako nisi to isto u stanju provesti i primjeniti u javnom sektoru?”

Složit ćemo se da su javni gradski i prigradski prijevoz mnogi prisiljeni koristiti, učenici, studenti, radnici, umirovljenici. Svi oni se svakodnevno gužvaju često natiskani kao sardine bez ikakve socijalne distance. Često i u prisustvu osoba bez maski, a nigdje covid redara. O sustavu ventilacije u autobusima ili prostoru po osobi u odnosu na restorane i kafiće neću ni pisati”, istaknuo je Boras Mandić.

”Zato okej 4 m2 u kafiću ako to znači da se korona neće širiti, ali ajmo redom, uredimo javni prijevoz pa tek onda tražimo od privatnika da slijede naš primjer. Nemojmo tražiti da privatnik s dva zaposlena konobara rješava pandemiju kad to očito ne može, ne želi ili nije sposoban neki gradonačelnik s par tisuća zaposlenika i s proračunom od npr. milijardu kuna. Uz to, u kafić nitko ljude neće tjerati da ulaze ako se ne osjećaju sigurno, ali moja djeca moraju autobusom u školu svaki dan, kao i mnogi drugi sugrađani”, zaključio je načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ-a uz poruku ”Samo pravedno” i ”Isto za sve”. (vijesti.hr)

1kg mozga i 4m2 prostora ????

Od ugostitelja se traži da osiguraju 4 m2 po gostu ?‍♂️. Ok može, ali ajmo krenuti redom….

Objavljuje Marko Boras MandićČetvrtak, 15. listopada 2020.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari