24. ROĐENDAN 111. BRIGADE ZNG/HV Od obrane Zračne luke Rijeka do Like i akcije „Oluja“

Idi na originalni članak

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i zamjenica župana Marina Medarić sa suradnicima primili su danas u sjedištu Primorsko-goranske županije predstavnike Kluba Zapovjedništva 111. brigade ZNG i Udruge 111. brigade „Zmajevi“ povodom obilježavanja 24. godišnjice osnutka 111. brigade Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske.

Oglas

Na groblju Drenova u Aleji poginulih branitelja povodom obilježavanja godišnjice osnutka položeni su vijenci i odana počast za poginule pripadnike 111. brigade. Na polaganju vijenaca sudjelovali su predstavnici 111. brigade i braniteljskih udruga, te predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Predsjednik skupštine Fabijanić pozdravio je način organiziranja udruga proizašlih iz 111. brigade, kao i ulogu obilježavanja sjećanja na postojanje i djelovanje brigade, posebice nakon preustroja ratnih brigada kada je trebalo zadržati trajno sjećanje i njegovati tradiciju ponosnog imena 111. brigade.

Zamjenica Medarić istaknula je značaj branitelja koji su se odazvali u obrani domovine, te posebice što je unatoč teškim ratnim vremenima očuvana dobra reputacija brigade.

Tajnik Kluba zapovjedništva Lucijan Repić podsjetio je na proces ustrojavanja i borbeni put brigade. Brigada je osnovana 2. srpnja 1991. godine, te su po osnutku prve postrojbe zauzele položaje sa zadaćom obrane Zračne luke Rijeka. Nakon procesa ustrojavanja brigade i popunjavanja ljudstvom, naoružanjem i tehnikom brigada je u studenom 1991. stigla na ličko ratište. Prvi zapovjednik brigade bio je sada umirovljeni brigadni general Sergio Rabar, a brigadu su u početku tvorile dvije bojne s područja Rijeke, te po jedna iz Senja, Krka, Delnica, Cresa i Lošinja. Brigada je poslije sudjelovala o obrani na slavonskom ratištu, te je uspješno vodila jedan od glavnih borbenih pravaca djelovanja za vrijeme vojno-redarstvene akcije „Oluja“.

Po dolasku na ratište, izvedena je prva veću oslobodilačka akcija u Domovinskom ratu, te je bez izgubljenih života oslobođeno oko 150 kilometara kvadratnih okupiranog područja kod Drenovog Klanca, kazao je Repić.

Kroz brigadu je prošlo ukupno oko 27 tisuća ljudi, podsjetio je Denis Deković, predsjednik Udruge „Zmajevi“, s tim da je ona kasnije tokom rata postala jedna od tada tri ročnih postrojbi u Republici Hrvatskoj kroz koju su vojni obveznici prolazili obaveznu obuku.

Kao i prethodnih godina, i ove godine članovi Kluba Zapovjedništva i Udruge 111. brigade obilježavaju godišnjicu nizom prigodnih aktivnosti, te posjećuju mjesta gdje su vođene prve bitke i stradali njeni pripadnici, i obilježavajući tako sjećanje i počast na šezdeset poginulih i više od tristo ranjenih pripadnika brigade. (pgž)

Exit mobile version