29 GLASOVA ZA, 6 PROTIV: Gradsko vijeće Grada Rijeke usvojilo proračun za 2018. godinu

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Proračun je usvojen sa 29 glasova za, protiv proračuna su glasovali vijećnici HDZ-a, s time da u trenutku glasanja u Gradskoj vijećnici nije bilo vijećnika Hrvoja Burića (Nezavisna lista Bura)

Jučerašnju maratonsku sjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke obilježile su brojne stanke koje je predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev odredio radi dogovora oko mogućnosti ugrađivanja amandmana u prijedlog proračuna, prenose mrežne stranice Grada Rijeke. Podjestimo, bila je riječ o oko 15 milijuna vrijednih amandmana koje je potpisalo 11 vijećnika – Danko Švorinić i Predrag Miletić (Lista za Rijeku), Andrej Briščik, Tea Opačić i Tihomir Čordašev (Akcija mladih), Mirjana Jukić i Veljko Balaban (Živi Zid), Petra Mandić i Zvonimir Peranić (MOST) te Josip Kukuljan i Marinko Koljanin (nezavisni).

Ipak – kompromis

Nakon niza usuglašavanja tijekom sjednice, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je, sukladno mogućnostima proračuna u potpunosti ili djelomično usvojio dio amandmana grupe vijećnika, u potpunosti usvojio amandmane vijećnika HNS-a te jedan amandman vijećnika HDZ-a, dok je odbio amandmane koji su predloženi u suprotnosti sa zakonom ili ih trenutno nije moguće provesti. Netom prije glasovanja o prijedlogu proračuna, predlagatelji amandmana (grupa vijećnika neformalno nazvana Srednji blok, klub vijećnika Akcija mladih-Živi zid te vijećnici HDZ-a) povukli su amandmane koji nisu ugrađeni u konačni prijedlog proračuna.

Prihvaćeni amandmani

Gradonačelnik je u konačni prijedlog proračuna ugradio 100 tisuća kuna više za održavanje objekata nužnog smješta, pa će se za tu svrhu u 2018. godini osigurati 500 tisuća kuna. Za uređenje Odjela za hematologiju i Odjela za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka, iako se ne radi o gradskoj ustanovi, osigurat će se 2 milijuna kuna, s time da će se 500 tisuća kuna predvidjeti u gradskom proračunu, dok će se ostatak osigurati kroz donacije komunalnih i trgovačkih društava u (su)vlasništvu Grada.

Iako je grupa vijećnika amandmanom tražila da 4,3 milijuna kuna osigura za poklon-bon od 500 kuna, koji bi dobili svi osnovnoškolci na području grada Rijeke za pomoć u kupnji udžbenika i školskog pribora, gradonačelnik je istaknuo kako je poštenije da se zbog trenutnih okolnosti u kojima se nalazi proračun povećaju izdvajanja za socijalno ugrožene, na način da se kroz Socijalni program proširi broj građana koji bi imali pravo na ovu potporu, te su za tu svrhu osigurana sredstva povećana s 1,2 na 2 milijuna kuna.

Prijedlog grupe vijećnika da se za nagrade najuspješnijim učenicima i mentorima osiguraju novčane nagrade gradonačelnik je djelomično prihvatio, pojasnivši kako smatra da novčane nagrade nisu najbolje rješenje za učenike, ali prihvativši da se ponovno nagrađuju mentori, za što će u proračunu za iduću godinu biti osigurano 100 tisuća kuna, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Nakon pregovora sredstva za rad kulturnih vijeća povećana su za 40 tisuća kuna te će za tu svrhu u proračunu za iduću godinu biti osigurano 100 tisuća kuna.

U gradski proračun ugrađen je amandman HNS-a kojim su za 1,8 milijuna kuna povećana sredstva kojima se planira povećanje standarda komunalne infrastrukture, s time da je 800 tisuća kuna namijenjeno za zelene površine, a milijun kuna za čišćenje javnih prometnih površina.

Neki amandmani već planirani za realizaciju

Gradonačelnik je istaknuo kako su neki amandmani ili već planirani za realizaciju u sljedećoj godini (poput nabave opreme za provedbu neurofeedback terapijske metode u tretmanu poremećaja pažnje i koncentracije u OŠ Gornja Vežica kao amandman HNS-a ili rješavanja oborinske odvodnje na Gornjem Zametu kao amandman grupe vijećnika „Srednjeg bloka“) ili će se preraspodjelom sredstava osigurati sredstva za druge (poput 200 tisuća kuna za uređenje spomenika na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata kao amandman HDZ-a).

Nadalje, kroz program održavanja javnih površina bit će osigurano 200 tisuća kuna za uređenje Klobučarićevog trga, postavljanje dječjeg igrala i javne rasvjete u parku na Školjiću, uz razmatranje nastavka uređenja u 2018. i 2019. godini.

Za idejno rješenje uređenja parka Mlaka, za što je potrebno pribaviti i mišljenje konzervatora, osigurat će se 50 tisuća kuna, a s istim iznosom sredstava sufinancirat će se izrada idejnog rješenja Centra za životinje, kojeg Primorsko-goranska županija planira urediti na području Kastva.

Dio sredstava predviđenih za potpore poduzetnicima, koji su za 2018. godinu već otprije planirani u većem iznosu nego za 2017. godinu, preusmjerit će se u subvencioniranje kamata poduzetničkih kredita, dok će se 30 tisuća kuna osigurati za izradu idejnog rješenja uređenja gradske vijećnice, kako bi se definirao smjer uređenja, poput nabave mikrofona ili opreme za elektroničko glasovanje. Također, s 50 tisuća kuna poduprijet će se sportske igre mladih.

HDZ ne podržava gradonačelnikov prijedlog proračuna

Vijećnik Kristjan Staničić istaknuo je kako HDZ ne podržava gradonačelnikov prijedlog proračuna, smatrajući ga nerazvojnim, nerealnim i neostvarivim, dodajući kako HDZ nema povjerenja u istinito planiranje proračuna, navevši kako se neke stavke, poput otplate zajma, na početku godine planiraju jednim iznosom, da bi se rebalansom sredstva za tu svrhu udvostručila.

Dodao je kako HDZ ne želi zaustavljati projekte, posebice projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture, no ne može podržati nerealno planiran proračun. Unatoč odluci o nepodržavanju proračuna, vijećnici HDZ-a predložili su dva amandmana – podizanje naknade za novorođenče te projekt uređenja spomenika braniteljima na Mostu hrvatskih branitelja, uz napomenu da će protiv proračuna glasati neovisno o tome hoće li amandmani biti usvojeni ili ne.

Osnovan novi klub vijećnika

Jednoglasnom odlukom imenovani su članovi Odbora za gradska priznanja, posljednjeg formiranog odbora Gradskog vijeća.

Kako je dosadašnji vijećnik HDZ-a Lucijan Vukelić postao v.d. ravnatelja HZZO-a, što je dužnost nespojiva s vijećničkom, njegov mandat stavljen je u mirovanje, a u vijećničkoj klupi ga je zamijenio Ivan Mencer.

Osnovan je novi klub vijećnika, kojeg čine vijećnici Liste za Rijeku i Mosta te nezavisni vijećnik Marinko Koljanin, dok je nezavisni vijećnik Hrvoje Burić izvijestio kako od sada u vijeću zastupa novoosnovanu stranku Nezavisna lista Bura.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views