ZAŠTITA PRIRODE

Video | 30 sekundi – 20 centi: Krk počinje s naplatom tuširanja na plažama, evo što kažu turisti a što gradonačelnik

Od 1. lipnja grad Krk naplaćivat će tuširanje na plažama, ali ne zbog zarade, već zbog zaštite prirode. A ni zarada nije mala, u sezoni imaju najmanje 120 tisuća turista. Da se svaki samo jednom otušira uz more, u proračun otoka stiže 24 tisuće eura. Sve je ovo i na tragu novog Zakona o turizmu

U gradu Krku nema više besplatnog tuširanja. I to zbog ekoloških razloga.

Otok Krk ima 20 tisuća stanovnika, a u sezoni 140 tisuća. Pamtimo što je prošlog ljeta prolazila Istra. Redukcije i nestašice vode. Nije trebalo puno računati kako bi se zbrojilo da se naplata isplati.

“Nama je potrošnja na tim tuševima, kad oni nisu naplatni, po četiri puta veće količine potrošene količine nego kad uvedemo naplatu. Uveli smo fiskalizaciju na način da za 20 centi svaki se čovjek može otuširati i to tuširanje traje tridesetak sekundi”, rekao nam je Darijo Vasilić.

Pokušali su naplatu uvesti još prije tri godine, ali nije bilo fiskaliziranih tuševa, sada je to riješeno i od 1. lipnja na ovim će tuševima biti i automat za ubacivanje kovanica.

Alisa je turistička vodičica. Strancima će, kaže, naplata biti najnormalnija stvar.

Naučeni su itekako na šparanje i jako se pazi općenito na prirodu. Turizam se naplaćuje svugdje u svijetu pa takve stvari su potpuno normalne eto i tu. Iskreno ne mislim da je to neka velika cifra, a realno, ako je to stvarno iz ekoloških razloga, a ne ekonomskih razloga, smatram da je to sasvim korektno, rekla je.

“Iskreno, mislim da je to dobra odluka, tih 20 centi”, rekla nam je Alisa.

Iz grada Krka napominju da financijski oni mogu podnijeti i masovno ljetno tuširanje turista.

Ali što se zaštite prirode tiče, voda je došla do grla,izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari