REAGIRANJE NA ODLUKE VLADE

Filipović i Puljak o Vladinoj poreznoj reformi: ‘Vlada je vidjela gdje može uzeti i uzela je građanima naših gradova’

Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak u Rijeci su održali zajedničku konferenciju za medije na kojoj su iznijeli svoje stavove o novom krugu porezne reforme koji je danas predstavila Vlada Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Filipović naglasio je kako se ova tema tiče svih velikih gradova, jer jedan dio porezne reforme platit će upravo oni, na ovaj ili onaj način.

Točnije, kazao je, platit će proračuni gradova, općina i županija.

„Ovo današnje predstavljanje porezne reforme je igrokaz u režiji Vlade RH i premijera koji za ovaj potez nema niti kratkoročne niti srednjeročne niti dugoročne analize. To je potez kojim se želi premijera staviti u poziciju da on povećava plaće, dok će te iste plaće, gradonačelnici, naročito gradonačelnici velikih gradova, izmjenom poreznih stopa i kompenzacijskim mjerama morati smanjivati“, rekao je Filipović.

Naglasio je kako nigdje u dokumentima i planovima Vlade nije bilo regulirano ukidanje prireza koji je u velikim gradovima najznačajniji prihod.

Filipović: Dio građana uopće nije obuhvaćen ovim mjerama

Filipović je podsjetio kako se u Hrvatskoj, jednoj od najnerazvijenijih i najcentraliziranijih zemalja unutar EU, na lokalnoj razini troši malih 12% prihoda u odnosu na 86% koliko troši centralna država te naglasio kako su samo visokodecentralizirane države, u koje Hrvatske nikako ne spada, ujedno i najrazvijenije države Europske unije.

„Nemam ništa protiv povećanja plaća i vjerujem da ni ostali gradonačelnici nemaju ništa protiv toga, no dio građana uopće nije obuhvaćen ovim mjerama jer veliki broj jedinica lokalne samouprave niti nema prireza. Ovom poreznom reformom ustvari se baca pijesak u oči i srljamo u nju kao guske u maglu. Lako je na leđima lokalne uprave i samouprave formirati porezni sustav bez ikakvih analiza koje bi pokazale što to ustvari predstavlja za proračune jedinica lokalne samouprave.

Konkretno, u slučaju Rijeke ukidanje prireza znači gotovo 9 milijuna eura manje prihoda u gradskom proračunu, a to su novci s kojima se financiraju vrtići, škole, naši programi u obrazovanju, javni gradski prijevoz. S tim se novcem subvencionira i plaća rad udruga, sportskih klubova, odnosno svega onog što čini život jednog grada. Ovo pitanje prireza nije ništa drugo nego predizborni trik. Ulazimo u izborno vrijeme, ali ovo, iako je od HDZ-a – previše je”, rekao je Filipović.

Ponovio je kako očekuje da kompenzacijske mjere budu detaljno predstavljene te kako se u tom segmentu mora angažirati porezna uprava, zadužena za razrez i naplatu poreza od građana koja će gradovima morati početi dostavljati konkretne i jasne podatke bez kojih bi predlaganje budućeg proračuna bilo gotovo nemoguće.

„Mislim da nas je ovime Vlada ponizila”

„Mislim da nas je ovime Vlada ponizila. Ne samo nas gradonačelnike nego i cijeli sustav jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, ne vodeći računa niti o europskoj povelji koja regulira supsidijarnost, a što je zapisano i u našem Ustavu gdje vrlo jasno piše da su jedinice lokalne i regionalne samouprave samostalne u svom djelokrugu rada. Ovo je direktan atak, naročito na velike gradove“, rekao je Filipović.

Podsjetivši je kako se od 220 milijuna eura ukupnih poreznih prihoda, koji se prikupe prirezom, jedan ogromni dio prikupi upravo u četiri velika hrvatska grada. Filipović je izrazio duboko nezadovoljstvo prije svega ovakvim pristupom Vlade RH i ministarstva te također činjenicom da se niti u jednom trenutku nije poveo ozbiljan dijalog oko ovako važne teme.

„Ta bahatost Vlade doći će na naplatu. Imamo 4 izborna ciklusa pred nama i ljudima je vrlo jasno što se dešava, a jasno je i nama kao legitimno izabranim predstavnicima na lokalnom nivou. Mislim da trebamo skupa dići glas,“ rekao je Filipović dodajući kako je zatražio sjednicu predsjedništva Udruge gradova na kojoj će se raspravljati i definirati stavovi o predloženim promjenama poreznoga modela.

Puljak: ‘Ovo je je obračun s gradonačelnicima najvećih hrvatskih gradova’

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak istaknuo je kako je ovo obračun s gradonačelnicima najvećih hrvatskih gradova te kako smatraju da je sve ovo napravljeno zbog predizborne kampanje, a da je na građanima da odluče vjeruju li Andreju Plenkoviću ili ljudima koji vode njihove gradove na najbolji mogući način.

„U Hrvatskoj su sve plaće male i sve bi ih trebalo povećati. Da HDZ nije upravljao Hrvatskom, sada bi naše plaće bile veće za oko 500 eura, ako ne i više.

I umjesto da Vlada i Andrej Plenković pronađu način kako poboljšati standard naših građana, da pokažu da centralna država može uštedjeti, biti racionalna, da se smanji broj gradova i općina, da se možda ukinu županije i napravi regionalna podjela Hrvatske i da na takav način pokaže, svojim primjerom, da se može racionalizirati i uštedjeti i zaista povećati standard građana, Vlada je odlučila izvesti udar na, u ovom slučaju, najveće gradove.

Kako sam rekao, smatram da je ovo obračun Andreja Plenkovića sa gradonačelnicima Zagreba, Rijeke i Splita prvenstveno, jer ne pripadamo vladajućoj opciji nego smo progresivne opcije koje naše gradove razvijamo na način kako se razvijaju zapadnoeuropski i razvijeniji gradovi svijeta.

‘Vlada vidjela gdje može uzeti i uzela je građanima naših gradova’

Bili smo racionalni prema svojim financijama, štedjeli smo za projekte koji dolaze, a sada je Vlada vidjela gdje može uzeti i uzela je građanima naših gradova. Trudit ćemo se i dalje odgovorno raspolagati svojim financijama, ali ovaj udar prvenstveno na razvoj velikih gradova, ujedno je udar i na razvoj Hrvatske jer upravo su gradovi pokretači razvoja.

Pokušat ćemo učiniti sve da se to ne pretoči u povećanje cijena i usluga za naše građane ili povećanje bilo kojih poreznih nameta i predlažemo Andreju Plenkoviću da potraži druge načine uštede. Isto tako, ako već govori kako daje autonomiju gradovima, neka nam da mogućnost upravljanja gradovima. Da gradovima kao što su Rijeka i Split koji su pomorski gradovi, da nam da da upravljamo pomorskim dobrom bez da moramo pitati županiju i državu za to, da nam da ingerenciju nad svim ostalim dijelovima koji imaju županije u našim gradovima, da nam da ingerenciju nad inspekcijama i svim drugim oblicima s kojima zaista možemo razvijati naše gradove“, rekao je Puljak.

Hoće li biti poskupljenja za građane?

Na novinarsko pitanje hoće li biti kakvih poskupljenja za građane, gradonačelnik Filipović je odgovorio da treba detaljno proučiti Vladin prijedlog, da im trebaju i podaci porezne uprave, ali da bi to sigurno utjecalo na korigiranje nekih cijena javnih usluga.

„Ne budemo li u mogućnosti financirati vrtiće, sufinancirati javni gradski prijevoz ili neke druge aktivnosti koje su nam dane u nadležnost Ustavom RH i svim zakonima koji ga prate, onda će biti vrlo teško održati održivost proračuna. Ja sam kao i mnogobrojni gradonačelnici predlagao neka vrlo jednostavna rješenja. Država bi, po mojem dubokom uvjerenju, trebala preuzeti plaće u dječjim vrtićima kao što su preuzete plaće u osnovnim školama, a na isti način bi trebalo regulirati i plaće i materijalna prava zaposlenika u javnim vatrogasnim postrojbama kao i pomoćnika u nastavi. To su poslovi koji se na jednak način obavljaju u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Babinoj gredi, Osijeku, Varaždinu… I ti ljudi zaslužuju istu plaću za isti rad koji obavljaju.

Zbog fiskalnog kapaciteta pojedinih jedinica lokalne samouprave, to sada nije tako. To potiče ljude na lokalnoj razini da prelaze iz jedne jedinice lokalne samouprave u drugu radi 20-ak eura veće ili manje plaće, a da pritom koriste infrastrukturu velikih gradova“, rekao je Filipović.

„Plenković sebe prikazuje kao dobročinitelja a onda će zločesti gradonačelnici smanjiti plaće“

„Andrej Plenković sebe prikazuje kao dobročinitelja koji će dignuti plaće, a onda će zločesti gradonačelnici smanjiti plaće“, istaknuo je gradonačelnik Puljak rekavši kako se, unatoč tvrdnjama premijera Plenkovića, s predstavnicima gradova nije razgovaralo.

„Andrej Plenković je pokušao ostaviti dojam da se o ovoj temi razgovaralo, da je sve napravljeno u demokratskoj atmosferi, a uopće nije. Mi ćemo se i dalje truditi da našim građanima omogućimo najveću kvalitetu usluga.

Ono što svi moramo razumjeti je da gradovi uz ovakav model financiranja i upravljanja gradovima, uškopljeni od centralne države, ne mogu graditi ni osnovnu potrebnu infrastrukturu te da je ovakav financijski model neodrživ. U svemu tome najviše pate građani kojima smo mi najbliži jer im pružamo najpotrebnije usluge.

Potrudit ćemo se da građanima pružimo najbolje moguće usluge i da ništa ne poskupljuje, jer i mi smo za rasterećenje i građana i poduzetnika, ali rasterećenje treba tražiti na nekim drugim mjestima“, zaključio je Puljak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari