HOĆEMO LI IH ZNATI ISKORISTITI?

387 milijuna eura za “zeleni oporavak” Hrvatske – Obersnel sudjelovao u raspravi u ime Odbora regija EU

Gradonačelnik Vojko Obersnel u ime Odbora regija govorio o Fondu pravedne tranzicije kojim Europska komisija u svojem novom prijedlogu za sljedeći dugoročni proračun EU-a želi ojačati mehanizam za pravednu tranziciju kao dio svojeg mehanizma za odgovor na krizu.

Komisija je u okviru europskog Zelenog plana predložila uspostavu Fonda za pravednu tranziciju od 40 milijardi eura svježeg novca u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021-2027. Za Hrvatsku je predloženo 387 milijuna eura iz toga fonda.

Sredstva će se upotrijebiti za ublažavanje socioekonomskih posljedica zelene tranzicije u najteže pogođenim regijama, primjerice podupiranjem prekvalifikacije radnika, pomaganjem malim i srednjim poduzećima u stvaranju novih gospodarskih prilika i općenitom diversifikacijom gospodarske aktivnosti, čime se ulaže u budućnost tih regija.

Gradonačelnik Obersnel u ime Odbora regija EU o izdvajanju u Fond za pravednu tranziciju briselskim medijima izjavio kako je Fond za pravednu tranziciju ključan za pomoć najintenzivnijim regijama Europe na putu prema zelenom oporavku, kako u unapređivanju ukupnog cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova tako i istodobnom preobrazbom njihova gospodarstva i izgradnjom otpornije budućnosti za svoje zajednice. Kao Europski odbor regija, pozivamo da se ograniči pristup Fondu samo onima koji se obvezuju na ciljeve Europskog zelenog sporazuma i Pariškog sporazuma, uključujući vlastiti cilj EU-a da bude klimatsko neutralna do 2050. godine. Za nas je temeljno da Prijelazni fond ne bude samo pravedan već i pošten.

U izjavi za hrvatske medije, Obersnel je naglasio da Odbor regija želimo da se glas gradova i regija čuje.

“Ponosan sam što sam vodio rad Europskog odbora regija na tako važnoj temi poput Fonda pravedne tranzicije. Pandemija nam je velikom brzinom pokazala da moramo preispitati naše zajednice i ekonomski model na društveno pravedniji i održiviji način. Fond pravedne tranzicije pomoći će mnogim regijama u Europi, uključujući Hrvatsku, na njihovom putu ka zelenom oporavku koji je nužan. Prijedlog Europske komisije pružit će potporu hrvatskim regijama s visokim emisijama ugljika sa 387 milijuna i pozivamo Europski parlament i nacionalne vlade da što prije postignu sporazum, jer nema vremena za gubljenje“, kazao je Obersnel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari