RAZNA DOGAĐANJA CIJELO LJETO

Kantrida postaje europski kvart kulture! U subotu počinje manifestacija FKK – Kantrida 2020

U lučici na Kantridi danas je predstavljen program otvorenja Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture koji započinje ove subote, 4. srpnja. Program je dio Privremene autonomne zone, Rijeke – Europske prijestolnice kulture, a provodi ga Novi turizam d.o.o.

Subotnji program, kao i događanja koja će se u sklopu projekta održavati tijekom ljeta predstavili su organizator programa Damir Čargonja Čarli, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar ŠegotaMara Anjoli Vujić ispred Art kampa Empeduja, Andrej Vučinić Škot, predstavnik Empeduja Punk festivala, Kristian Sirotich iz udruge Koga briga…, riječki glazbenik i multiinstrumentalist Zoran Majstorović, jedan od voditelja subotnjeg programa Edi Prodan i predsjednik Mjesnog odbora Kantrida Milan Popadić.

Subotnji program će se održati na plaži Ploče (ispod bazena), a započet će već u 9 sati ujutro eko akcijom čišćenja podmorja od Bivia do Kantride (čistit će se podmorje ispred plaža Igralište, Ploče i Bivio). Organizatori ove akcije su Klub podvodnih djelatnosti INA Kostrena i diving centar Marco Polo i predviđeno je sudjelovanje oko 100 ronioca. U provedbi akcije sudjelovat će i Klub podvodnih aktivnosti 3.maj, Javna vatrogasna postrojba Rijeka, Javna vatrogasna postrojba Opatija, DVD Drenova, udruga ERIPIO i  Barokomora Rijeka.

Točno u 12 sati održat će se nagradna igra odnosno performans „Pronađi zastavu na dnu mora“, a nakon toga, u 13 sati podignut će se zastave EPK i FKK.

Nakon čišćenja podmorja, u 14 sati bit će održana Narodna kuhinja Igora Anjolija, odnosno zajednički ručak za sudionike eko-akcije. Narodna kuhinja Igora Anjolija projekt je pokrenut 2019. godine u suradnji s humanitarnom udrugom Koga briga… i Novim turizmom d.o.o., a osim gastro delicija koje će biti pripremljene i koje će posjetitelji moći probati, svaki put tijekom trajanja programa tokom ljeta, u ovoj kuhinji na otvorenom pridružit će se i neki poznati gosti koji će demonstrirati svoje kulinarske vještine.

S početkom u 18 sati održat će se performans Tajči Čekade i Ivane Kalc, Radilište 69 koji tematizira problematiku izbora i političke utrke, a održat će se upravo na dan izborne šutnje uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Ovim performansom koji je treći u seriji performansa Radilište, umjetnice nastavljaju svoju suradnju kako bi unutar zadatosti specifične lokacije i teme obradile temu besmislenog i besciljnog rada, odnosno kako bi svojom akcijom pozvale na promišljanje smislenosti određenih aspekata ljudskog djelovanja, kao i apsurda neoliberalnog kapitalizma.

Sa smirajem dana, u 20 sati započet će Kulinarski performans Igora Anjolija, a nakon toga u 21 sat započinje glazbeni dio programa, koncert „Ostajem u Rijeci“ u sklopu kojeg će nastupiti pulska grupa Urar, riječke grupe Mrave brojim, Grč i Parafa točno u pola noći posjetitelji će moći poslušati Operu Navale Zorana Majstorovića&co., još jednu glazbenu improvizaciju ovog poznatog riječkog glazbenika, multiinstrumentalista, aranžera i skladatelja.

Bit će to „opera“ satkana od zvukova brodskih motora i sirena, kućanskih aparata, zvona raznih dimenzija i namjena i raznih DIY instrumenata. Ova ideja već je dugo na pameti Zorana Majstorovića i ove će je subote napokon sprovesti u djelo. Ovaj jedinstveni glazbeni performans svoj smisao nalazi u spajanju prividno nespojivog i traženju dodirnih točaka između raznih krajnosti kojima je zajednički nazivnik – zvuk.

U 15 minuta nakon ponoći Kantrida će i službeno postati Europski kvart kulture, uz nezaobilazni vatromet nakon čega će uslijediti zabava do ranih jutarnjih sati (točnije do 4 ujutro), a posjetitelje će kroz program Kantrida pleše, rasplesati DJ Pone.

Otvorenja Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture imat će i svoje voditelje, sudionike i  posjetitelje će kroz cijeli dan trajanja programa provesti glumačko – novinarski tandem, Denis Kirinčić i Edi Prodan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari