SVE BLIŽE REALIZACIJI

Video | 8 i pol nezaboravnih minuta – toliko će trajati vožnja žičarom od Medveje do Vojaka na Učki!

No za tih osam minuta pripreme traju već 10 godina a sama ideja stara je već gotovo stoljeće i pol. No žičara Učka je ipak sve bliže svojoj realizaciji

Žičara Učka je sve manje imaginaran pojam. Građevinske dozvole stižu do kraja godine, a nakon toga slijedi potraga za investitorima.

“To je panoramska žičara koja ima dvije kabine od po 60 putnika, u jednom satu može prevesti 310 putnika po sistemu jedna kabina ide gore, a druga dolje.”, otkriva Milorad Stanić, voditelj projektnog društva Žičara na Učku za Kanal Ri.

I bit će to najduža žičara u Europi koja nema međustanicu.

“To je raspon stupova između prvoga i drugog stupa, preko 1 500 metara. To znači tri minute vožnje, leta, bez zvuka na visini od preko 100 metara. To će činiti ovu žičaru izuzetno turistički atrativnom, doživljajem, događajem samim po sebi.”, dodaje voditelj projektnog društva Milorad Stanić.

Cijeli taj doživljaj, odnosno izgradnja stajat će oko 35 milijuna eura. No to će ulaganje donijeti ovom kraju velike koristi.

“Ogromni benefiti, to je teško i izračunati, možemo računati i samo one goste koji borave tu u Opatiji ili na Opatijskoj, Kvarnerskoj rivijeri, ali tu je i Istra i svi oni gosti koji dolaze u Hrvatsku.”, kaže Katarina Hauptfeld, vlasnica turističke agencije.

Polazna stanica bit će Medveja, a kraj puta previđen je na završnoj stanici Vojak koja se nalazi na 4 696 metara.

“Naravno da će to doprinijeti popularizaciji Učke, da će to donijeti niz sadržaja nakon što gosti izađu na završnoj stanici, znači niz projekata i dnevne zabave – gdje će im taj dan biti jedan od lijepših dana u životu.”, mišljenja je Ingo Kamenar iz stručnog tima Žičare Učka.

Planovi, oni optimističniji, kažu da bi radovi trebali krenuti 2024. godine, a žičara bi trebala bit izgrađena u 18 mjeseci. U projektu sudjeluje 275 investitora, a među njima je od početka i Primorsko-goranska županija.

“Mi smo i najveći dioničari, od početka sudjelujemo u financiranju dokumentacije tako da smo i s ovom godinom u proračunu izdvojili 500 tisuća kuna. Nadamo se da ćemo doći do konačne građevinske dozvole i da će se žičara uspješno kandidirati za EU projekte.”, kaže Mladen Brajan, privremeni pročelnik za turizam, poduzetnišvo i ruralni razvoj PGŽ.

Brza žičara tako sporo napreduje, no ipak napreduje. A nakon izgradnje sasvim sigurno postat će jedna od znamenitosti Kvarnera i mnogima razlog dolaska, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari