MEDICINSKE PUTOVNICE

Na konferenciji Hrvatske mreže zdravih gradova predstavljen riječki projekt KBC putovnica za osobe iz spektra autizma

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Tijekom tematske konferencije „Postignuća i izazovi u implementaciji Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom lokalno“, koju je organizirala Hrvatska mreža zdravih gradova, predstavljen je riječki projekt KBC putovnice za osobe iz spektra autizma.

7. lipnja 2022. godine održana je tematska konferencija „Postignuća i izazovi u implementaciji Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom lokalno“, tijekom koje su gradovima i županijama članovima Hrvatske mreže zdravih gradova predstavljeni značajni projekti i primjeri dobre prakse usmjereni na poboljšanje kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Tijekom konferencije Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, čiji su predstavnici članovi Tematske grupe za otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom, projekta „Rijeka – Zdravi grad“, predstavila je projekt KBC putovnice za osobe iz spektra autizma.

VIDEO DANA:

Naime, Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, inspirirana akcijama poduzetim u sklopu projekta Rijeka – Zdravi grad, u suradnji sa KBC-om Rijeka inicirala je projekt izrade medicinskih putovnica. Putovnice su nastale u svrhu olakšavanja izvođenja pregleda i ostalih zahvata u medicinskim ustanovama za osobe s poteškoćama u komunikaciji.

Ispunjavanjem online upitnika roditelj/skrbnik osobe s poremećajem iz spektra autizma u bolničku putovnicu unosi podatke na koji način pristupiti pacijentu, kako izvesti pojedini pregled, kako će pacijent reagirati na određene podražaje i sl. Podaci prikupljeni u upitniku su tajni (poznati samo liječniku i osobi koja je upitnik ispunila). Nakon ispunjavanja upitnika, informacije se izdaju u obliku putovnice sa QR kodom, koji, nakon što ga skenira izabrani liječnik opće prakse, trajno se nalazi u e-kartonu pacijenta. Upitnik je kreiran suradnjom prof. dr. Karmen Lončarek i dr. Dragana Lovrovića sa Udrugom za skrb autističnih osoba Rijeka, ciljano za populaciju osoba s poremećajem iz spektra autizma.

Putovnica je trenutno dostupna samo u gradu Rijeci, odnosno osobama s poremećajem iz spektra autizma koje koriste usluge KBC-a Rijeka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views