NASTAVAK USPJEŠNIH REZULTATA

ACI d.d. u prvom polugodištu ostvario 14 milijuna eura prihoda od prodaje te 1,9 milijuna eura vrijedne investicije

BudućA ACI marina Rijeka U Porto Barošu

Pozitivan trend rasta obilježio je prvo polugodište 2023. godine za najveći lanac marina na Mediteranu te regionalnog predvodnika u nautičkom turizmu, ACI d.d.

Nakon izvrsne 2022. godine, rezultati ostvareni u prvoj polovici ove godine ukazuju na to kako će i ova godina, jubilarna 40. od osnutka Društva, biti vrlo uspješna kao i prethodna. U prvom polugodištu 2023. godine ACI je ostvario ukupno 14 milijuna eura prihoda od prodaje, što je za 11% više u odnosu na prethodnu godinu ili 1,4 milijuna eura više, pri čemu je najznačajniji porast prihoda zabilježen kod usluge godišnjeg veza. Društvo je zabilježilo i 5%-tni rast fizičkih pokazatelja u odnosu na usporedni period lani, prvenstveno kada je u pitanju godišnji vez s 83%-tnim učešćem u ukupnom povećanju.

„Ostvareni poslovni rezultati za prvu polovicu 2023. godine ukazuju na daljnji rast poslovanja, u dijelu porasta fizičkih pokazatelja te realiziranih poslovnih prihoda. Porast fizičkih pokazatelja za 5%, kao i porast poslovnih prihoda od 11%, vidimo kao najavu uspješne sezone, posebice u trećem kvartalu. Itekako svjesni činjenice da je upravo čovjek ključ uspjeha u turizmu, povećane troškove, pak, vezane za materijalna prava radnika vidimo kao strateško ciljano ulaganje u budućnost te osnovu za nove poslovne iskorake koji su pred nama“, istaknuo je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d.

Najveći rast zabilježen je od usluge godišnjeg veza u iznosu od 957 tisuća eura, od čega je najznačajnije povećanje zabilježeno u ACI marinama Dubrovnik, Trogir, Vodice, Skradin, Rovinj te Umag, dok su prihodi od prodaje povećani u svim marinama. S obzirom na potencijale Društva čije je poslovanje stabilno kroz prethodne kvartale, a isti se trend nastavlja i u ovom kvartalu, kroz proteklih je šest mjeseci pokrenuto nekoliko projekata od strateškog interesa za kompaniju, a sve u cilju razvoja Društva i njegovog održivog poslovanja. U jeku obilježavanja 40. obljetnice, naglasak i dalje ostaje na produljenju koncesija, koje predstavljaju preduvjet za dodatna ulaganja u postojeći sustav ACI marina.

Uz to, u prvih je šest mjeseci 2023. godine nacionalni nautički lanac uložio 1,9 milijuna eura, prvenstveno u sidrene sustave u ACI marini Palmižana, popravak gata u marini Žut, sanaciju šetnice u ACI marini Pula, radove na kolnom ulazu u ACI marinu Vodice te uređenje poslovnih prostora u ACI marini Opatija. Naravno, izvršena su i druga manja ulaganja, sve s ciljem podizanja standarda usluge domaćeg nautičkog lidera.

ACI marina Palmizana Davor Zunic / Petar Fabijan

Važno je istaknuti da su prvu polovicu godine obilježile i aktivnosti koje ACI provodi vezano uz očuvanje i zaštitu mora i priobalja, kao i ekološku održivost i smanjenje onečišćenja u svim marinama sustava. Uz nužnu zelenu tranziciju i digitalizaciju, Društvo postupno provodi i diverzifikaciju poslovanja. Među posebnim projektima svakako se ističe „Dolina vodika Sjeverni Jadran“ za koju se ACI prijavio ranije ove godine te kontinuirano provodi daljnje aktivnosti vezane uz realizaciju ovog projekta. „ACI d.d. spreman je preuzeti inicijativu pri uvođenju novih tehnologija – i to upravo onih tehnologija koje su novost i u svjetskim razmjerima, a koje su sada zaista postale središte događanja u globalnom energetskom sektoru. Kao predvodniku zelene tranzicije u turističkom sektoru u Hrvatskoj, cilj nam je nastaviti djelovati u započetom smjeru kako bismo u budućnosti postali energetski što održiviji“ poručio je dr. sc. Ivan Herak, član Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse ACI d.d.

Društvena odgovornost i komunikacija s dionicima te lokalnom zajednicom važan su segment u poslovanju nacionalnog nautičkog lanca, stoga je ACI i u prvih šest mjeseci ove godine posebnu pozornost posvetio ekološki održivom poslovanju. Tijekom svibnja i lipnja u nekoliko marina ACI-jeva sustava provedene su akcije čišćenja podmorja, pa su tako ACI marine Palmižana i Šimuni rasterećene značajnih količina otpada. U creskoj ACI marini implementiran je uređaj pod nazivom Morska škovacera, u ACI marini Vrboska na Hvaru postavljeni su kolektori s ciljem očuvanja plemenitih periski, dok se ACI marina Skradin može pohvaliti najnaprednijom podvodnom robotskom i senzorskom tehnologijom osiguranom u sklopu projekta Innovamare. Kao najbolji pokazatelj i dokaz predanosti očuvanju okoliša ACI je 24. godinu zaredom u svim cjelogodišnjim marinama podignuo međunarodno priznate Plave zastave.

Do kraja tekuće godine očekuje se i početak realizacije projekta izgradnje ACI marine Rijeka, koji predstavlja najveću investiciju u povijesti nautičkog turizma Republike Hrvatske, vrijednu više od 50 milijuna eura. „Realizacija projekta izgradnje ACI marine Rijeka predstavlja značajno novo ulaganje za ACI, te značajan iskorak u poslovanju kroz ulaganje u novu nautičku akviziciju, zajedno s našim partnerom, tvrtkom GITONE Kvarner kroz zajednički poduzetnički pothvat“, istaknuo je Josip Ostrogović, član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d. Naime, tvrtki ACI – GITONE, koncesionaru buduće ACI marine Rijeka, u svibnju je izdana lokacijska dozvola, dok je u lipnju svečano uručen ugovor o koncesiji na 30 godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari