PORTO BAROŠ

ACI i Lürssen dobili 30 godina koncesije za marinu u Porto Barošu

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ovime riječka marina postaje najveća u Hrvatskoj!

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu trgovačkog društva ACI-Gitone za uređenje luke nautičkog turizma u Porto Barošu u riječkoj luci.

Na natječaj za luku nautičkog turizma u Porto Barošu pristigla je jedna ponuda, trgovačkog društva ACI-Gitone, kojom je ponuđena investicija ukupne vrijednosti 363,7 milijuna kuna. Planiraju zaposliti 128 radnika.

Vlada je donijela Odluku o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma Porto Baroš na dijelu k.o. Stari Grad, Grad Rijeka.

Koncesija je dodijeljena trgovačkom društvu ACI – GITONE d.o.o., na vremensko razdoblje od 30 godina, i to na površini od 105.897 m². To trgovačko društvo u vlasništvu je ACI-ja i njemačkog Lürssena a plan je da ACI bude zadužen za nautički turizam dok bi Lürssen dobodio megajahte na vez, kao jedan od najvećih proizvođača velikih jahti na svijetu.

Visina stalnog dijela koncesijske naknade iznosi 5,00 kuna po metru kvadratnom zauzete ukupne površine pomorskog dobra godišnje (cca 530 tisuća kuna godišnje), dok iznos promjenjivog dijela naknade iznosi 4 % prihoda, što prema prikazanim ukupnim prihodima tijekom trajanja koncesije iznosi 116,2 milijuna kuna.

Nakon petnaeste godine stalni dio koncesijske naknade povećavat će se svakih 5 godina za 2,00 kune po metru kvadratnom zauzetog pomorskog dobra, što za cjelokupno vrijeme trajanja koncesije iznosi ukupno 22,2 milijuna kuna.

Inače, riječ je o investicijskom ulaganju u pomorsko dobro u koje je Ovlaštenik koncesije dužan uložiti 363,7 milijuna kuna, uz planirano zapošljavanje novih 128 radnika.

“Realizacija projekta pozitivno će utjecati na nautičku i turističku ponudu grada Rijeke i okolice, a pridonijet će i razvoju gospodarstva šire regije.”, istaknuli su iz Vlade RH.

Natječajem je predviđena mogućnost da se koncesijsko područje proširi i na čitav prostor putničke luke od rive Boduli do Boonkera, odnosno do De Franceschijevog Gata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari