POLUGODIŠNJE IZVJEŠĆE

ACI u prvih šest mjeseci premašio prihode ostvarene u istom razdoblju rekordne 2019. godine

Najveći lanac marina na Mediteranu, ACI d.d., u prvih je šest mjeseci poslovanja zabilježio značajne rezultate provedenih investicijskih ciklusa i stabilizacije epidemiološke situacije, što se prije svega očituje poslovnim prihodima od 98 milijuna kuna, koji premašuju prihode ostvarene u istom razdoblju iz rekordne 2019. – i to za 4,6 milijuna kuna.

Riječ je o ključnom detalju polugodišnjeg izvještaja Društva koje pokazuje i kako ostvareni rezultati ujedno predstavljaju rast od 16,4 milijuna kuna ili 20% u odnosu na usporedni period iz 2021. godine. Uz to, ACI je nakon prošlogodišnjih 44 milijuna kuna vrijednih investicija u izvrsnost infrastrukture i usluge, samo u prvih 6 mjeseci taj iznos premašio za čak 3,9 milijuna kuna, realiziravši nova ulaganja od 47,9 milijuna kuna.   

Rezultati investicija, temeljite i adekvatne pripreme za sezonu u ACI marinama te ublažavanja mjera vidljivi su i na prihodima od prodaje, koji su u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli za 15,6 milijuna kuna ili čak 20%. Pritom je najveći porast zabilježen kod usluga dnevnog veza i najamnina te čini 76% ukupnog povećanja. Točnije prihodi od dnevnog veza povećani su za 9,4 milijuna kuna ili za 113%, a paralelno s njima povećani su i prihodi od ostalih usluga nautičarima koji su u odnosu na usporedni period veći za 1,4 milijuna kuna što predstavlja povećanje od 26%. Naposljetku, ostvaren je pozitivni financijski rezultat u iznosu od 3,2 milijuna kuna, dok ostvarena EBITDA za prvu polovicu godine iznosi 36,2 milijuna kuna.

VIDEO DANA:

Nadalje, pozitivan trend strateških investicija u infrastrukturu i uslugu, koje čine okosnicu nautičke konkurentnosti Republike Hrvatske, ACI d.d. nastavio je i u 2022. godini. Štoviše, investicijski ciklusi poprimili su značajno snažniji tempo pa je tako već u prvom kvartalu ove godine ACI realizirao ulaganja od 24,1 milijuna kuna, a taj se iznos do kraja lipnja popeo na čak 47,9 milijuna kuna, što je već za 3,9 milijuna kuna više od ukupnih 44 milijuna kuna koji su uloženi kroz cijelu prošlu godinu. Pritom se najvažnija ulaganja odnose na izvođenje radova na rekonstrukciji infrastrukture, uklanjanje gata „I“ i izgradnji obalnog zida u marini Dubrovnik (27,9 milijuna kuna), radove na adaptaciji apartmana u marinama Rab i Milna (1,9 milijuna kuna), izvođenje radova podmorskih pregleda, radova na sanaciji sidrenih sustava gatova i plovila u marini Trogir (4,7 milijuna kuna), uređenje parkirališta uz implementaciju sustava upravljanja parkiralištem u marinama Jezera i Pomer te druga ulaganja u cilju oplemenjivanja i podizanja standarda kvalitete u marinama diljem zemlje.

„Tijekom prvih šest mjeseci ove godine uložili smo u sustav ukupno 47,9 milijuna kuna, a nastavak investicijskog ciklusa planira se na jesen. Prvenstveno smo posvećeni dobivanju lokacijske dozvole za izgradnju ACI marine Rijeka u Porto Barošu, kao zajednički pothvat tvrtke  ACI-GITONE, a od strateške važnosti je i produljenje rokova trajanja koncesijskih ugovora za naše marine, bez čega buduća ulaganja nisu isplativa. Zadovoljni smo zabilježenim rezultatima poslovanja tijekom prve polovine godine no očekuju se još značajniji rezultati tijekom narednog razdoblja s obzirom da se vrhunac nautičke sezone, posebno kad govorimo o tranzitima, očekuje tijekom srpnja i kolovoza“, poručio je predsjednik Uprave ACI d.d., Kristijan Pavić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari