DAN GRADA OPATIJE

U Opatiji održana svečana sjednica Gradskog vijeća, Dolores Kurti nagrada za životno djelo

Svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Opatije održana je sinoć u Centru Gervais, uoči Dana Grada, 25. srpnja – blagdana sv. Jakova.

Prigodnim govorima uzvanicima se obratila predsjednica Gradskog vijeća Neva Slani.

– Malo je reći da su pred nama, političkim žargonom, izazovna vremena, bilo za svijet, bilo za našu domovinu, bilo za Opatiju. Mi s Opatijske rivijere volimo Opatiju smatrati jedinstvenom i svjetskom, i želimo da je tako i vi doživljavate, posebno vrijednom. Bajnom, riječima Ive Robića. Određenim nepromišljenostima i nereguliranostima taj je karakter doveden u pitanje pa vas sve još jednom pozivam da zajednički razmislimo o identitetu Opatije, jučer, danas i sutra i budemo djelotvorni, jer sad je trenutak, naglasila je predsjednica Gradskoga vijeća Neva Slani

– Kada smo preuzeli izvršnu vlast, imali smo jasnu viziju razvoja Opatije. Ona se temeljila na zaštiti i očuvanju prostora; kvalitetnijoj parkirnoj politici i stvaranju novih parkirnih mjesta prvenstveno u garažama; podizanju socijalnog programa što se u prvom redu odnosilo na najosjetljivije skupine kao što su umirovljenici i naši najmlađi sugrađani; transparentnom i efikasnom radu gradske uprave; jačanju gospodarstva; izgradnji sportske infrastrukture te ulaganju u opatijsko zaleđe kako bi se komunalni i životni standard građana u Dobreću, Poljanama, Opriću, Veprincu, Učki i drugim mjestima čim više približio onome u centru Opatije, naglasci su govora gradonačelnika Fernanda Kirigina

VIDEO DANA:

– Na zaštiti prostora počeli smo raditi već u prošlom mandatu, kao vijećnička većina koja je pokrenula i usvojila promjene prostorno-planske dokumentacije koje sada znatno više štite prostor. Na žalost, proces izmjene je trajao predugo i sada imamo situaciju u kojoj su podneseni zahtjevi za stotine dozvola po starom, za prostor lošim planovima, koje će se u narednim godinama vjerojatno pretvoriti u nove objekte u prostoru. Na to ne možemo utjecati.

Veći poticaji za zapošljavanje, dodatni iznosi iz gradskog proračuna za subvencije, ali i kvalitetniji odnos prema gospodarstvenicima u gradskoj upravi, koji će do punog izražaja doći reorganizacijom u kojoj će gospodarstvo dobiti zaseban „resor“ sa strateškim razvojem i europskim fondovima. To su tek neke od aktivnosti usmjerenih na jačanje opatijskog gospodarstva. Ulaganje u gospodarstvo višestruko se vraća. Pokazuje to i naš proračun, u kojem su upravo prihodi od poreza na dohodak ostvarili značajan rast. A to znači da je nezaposlenost niska, da naši građani imaju veće plaće i da gospodarski subjekti dobro posluju.

Ali, najvažnije je da projekti ne „žive“ samo u govorima u svečanim prigodama, nego da ih naši sugrađani prepoznaju u svakodnevnom životu. Mi nastavljamo raditi na realizaciji našeg programa i siguran sam da ću i iduće godine imati puno toga za reći te da ćemo na svakom idućem Danu grada moći reći da je Opatija postala još barem malo boljim mjestom za životporučio je gradonačelnik Kirigin. 

Svojom nazočnošću svečanost je uveličao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Govoreći o povijesti Opatije kazao je da su se u Opatiji proizvodili, sklapali i projektirali najsloženiji strojevi – brodovi, a da su se tu odmarali velikani.

– Ovdje će se i ubuduće odmarati onaj tko bude htio, onaj tko to bude mogao platiti jer to je naš cilj, da svoju robu prodamo, bila to i usluga, skupo ali kvalitetno, kazao je predsjednik i osvrnuo se na  EU fondove.

– Hrvatska godišnje ubire pet milijardi kuna, to je malo. Od tih pet milijardi, dvije idu poljoprivredi, to je socijalni fond i to je najbolje planiran novac, ne krade se. Ostalo je tri milijarde, to je ono što se proteklih godina slijevalo u našu domovinu iz europskih fondova. Taj novac ima valjda neke efekte,  iako ih mi na žalost ne računamo. Kako utječu na konkurentnost, na rast plaća, na zapošljavanje, mi to ne znamo A to je godišnje jedan i pol Pelješki most. Potičem vas da se pozabavite EU fondovima, da izvučete maksimalno, što god možete. Budite nemilosrdni kad su oni u pitanju. Mi smo ušli u Europsku uniju, uskoro ćemo ući i u Schengen, ako prijatelji iz Slovenije shvate da je to jednako u njihovom kao i u našem interesu, međutim gdje je tu novac, koja je korist od toga? Bila bi katastrofa da nemamo neke materijalne koristi od sustava koji je ogroman i kojem smo dosta dali, poručio je predsjednik Milanović.

Prigodnim govorima Dan grada su Opatijcima čestitali i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula i zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković.

Središnji događaj večeri bila je dodjela javnih priznanja Grada Opatije. Posebne zahvalnice Grada ove su godine pripale Vjekoslavu Zaheju za doprinos obilježavanju 300 let škvera u Iki, Društvu „Naša djeca” Opatija koje ove godine slavi važne obljetnice, djelatnici Parkova Hermini Brajković za osobit doprinos očuvanju parkova i perivoja, Policijskoj postaji Opatija za doprinos zajednici i Frederiku Tuni – Rikiju za 25 godina obrtničkog rada.

Za područje društvenih djelatnosti Nagrada Grada Opatije je pripala Udruzi osoba s invaliditetom grada Opatije  i profesoru Hotelijersko-turističke škole Opatija Sandiju Basiću.

Počasnom je građankom Opatije proglašena pjevačica Anica Zubović čiju su karijeru obilježile popularne uspješnice 50-tih i 60-tih godina 20. stoljeća izvedene na Opatijskom festivalu.

Vrhunac svečanosti bila je dodjela Nagrade Grada Opatije za životno djelo. Nagradu je s ponosom ponijela Dolores Kurti, Opatijka koja je svojim fotografskim radom postala prava kroničarka svih opatijskih zbivanja.

Voditelj večeri bio je Borna Šmer, a u prigodnom programu nastupili su Damir Kedžo i  Folklorni ansambl Zora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari