ADVENT KAKAV JOŠ NISMO IMALI: Tko su pjevači koji su oduševili Riječane na paljenju prve svijeće na adventskom vijencu?

Sinoć je na Koblerovom trgu na prvu nedjelju Došašća zapaljena prva svijeća na adventskom vijencu koji je po prvi puta u Rijeci postavljen na javnom gradskom prostoru, na omiljenoj fontani na Koblerovom trgu.

U prigodnoj svečanosti na prepunom Koblerovom trgu svijeću je zapalio nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, a događaj su svojim nastupom uveličali zborovi Schola Cantorum i Sempre allegro te djeca iz Dječjeg vrtića Rastočine.

Okupljene Riječane posebno je oduševio nastup zborova, a ovom prilikom predstavljamo vam pobliže zbor Schola Cantorum iz Rijeka koji djeluje pod KUD-om Fratellanza Zajednice Talijana u Rijeci.

Komorni zbor mladih Schola Cantorum Rijeka (pod vodstvom Ingrid i Roberta Hallera) osnovan je početkom 2008. godine sa željom za izvođenjem duhovnog koncertnog repertoara. Djeluju u sklopu KUD-a “Fratellanza” Zajednice Talijana u Rijeci. Održali su brojne samostalne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu: nastupali su uz gudački kvartet Cadenza (Rijeka i Zagreb – koncertna dvorana Vatroslav Lisinski ) uz barokni ansambl Collegium musicum Fluminense te uz soliste i Riječki komorni orkestar. Sudjelovali su (uz soliste, združene zborove Talijanskih zajednica u RH i orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Lipanovića) na svečanom koncertu u Pulskoj areni prilikom susreta hrvatskog i talijanskog predsjednika. Izveli su scenski baroknu operu “The Fairy Queen” H. Purcella te održali svečane božićne i uskršnje koncerte. Otvorili su program “Rijeka za Papu” te pripremili koncertni projekt “Križni put kroz glazbu” na kojem su izveli neka od najpoznatijih korizmenih skladbi uz tekst nadahnut postajama Križnog puta. Na SF festivalu Liburnicon u Opatiji izveli su koncert filmske glazbe. Osvojili su Drugu nagradu na natjecanju Istria nobilissima 2012. u Rijeci.

Zbor je također sudjelovao i organizirao brojne humanitarne koncerte na kojima je prikupljao novčanu pomoć za bolesnu djecu i siromašne obitelji, ne ograničavajući se samo na pomoć obiteljima u Rijeci (projekt „Pokaži danas svoju dobru stranu“) nego su pomoć slali i u Bosnu i Hercegovinu.

pjevači2

Schola Cantorum Rijeka plijeni pažnju publike i kritike kako svojom neposrednošću, mladošću i pažljivo osmišljenim programima tako i vrhunskom izvedbom skladbi od ranih a cappella zborskih kompozicija do zahtjevnih duhovnih skladbi s kraja 20-tog stoljeća poznatih europskih i hrvatskih skladatelja. Među svojim članovima imaju mlade učenike glazbe i studente pjevanja koji nastupaju kao instrumentalni i vokalni solisti uz zbor. Za nastupe u sklopu KUD-a “Fratellanza” također njeguju talijanski zborski repertoar, od skladbi inspiriranih folklornim elementima do zborskih opernih odlomaka uz soliste. Snimali su za HRT, Hrvatski katolički radio i Radio Marija.

foto: facebook Scgola Cantorum

Došašće ili Advent

Došašće ili Advent vrijeme je pripreme za blagdan Božića. Jedan od običaja toga razdoblja je i adventski vijenac sa četiri svijeće, na kojem je sinoć u Rijeci, na Koblerovu trgu zapaljena prva. U zapadnom kršćanstvu Advent, podsjeća u svom napisu Radio Rijeka, počinje četiri tjedna prije Božića, a završava na Badnjak. Prvi adventski vijenac pojavio se davne 1838. u hamburškom domu za siromašnu djecu “Das Rauhe Haus”. Evangelički pastor i odgajatelj Johann Hinrich Wichern sakupio je s ulice svu siročad te im u jednoj staroj i trošnoj kući ponudio novi dom.

pjevači3

Želeći uveseliti štićenike, dosjetio se da u prosincu svakog dana za vrijeme molitve upale po jednu svijeću. Wichern je stavljao svijeće na drveni vijenac koji bi zasjao na Božić. Tradicija se nastavila, vijenac se oblagao zimzelenim biljem, iz Njemačke se proširila po svijetu, a vijenac sa četiri svijeće kakav danas poznajemo potječe iz 19. stoljeća.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari