„ANA KARENJINA“ U „ZAJCU“: Baletni hit zagrebačkog HNK gostuje u riječkom Kazalištu

Višestruko nagrađivani baletni hit “Ana Karenjina” HNK iz Zagreba gostuje u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, utorak i srijedu odnosno 18, 19. i 20. travnja u 19.30 sati.

Glasovita priča o ljubavi, strasti i žrtvovanju u koreografiji Lea Mujića, riječkog gosta sezone, scenska je adaptacija istoimenog Tolstojeva, jednog od najpoznatijih romana svjetske književnosti na izabranu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog.

Koreografu Leu Mujiću i dramaturginji Valentini Turcu upravo su se romantična orkestralna djela Čajkovskoga učinila idealnim glazbenim predloškom za oslikavanje stanja duše likova i njihovih emocija (Koncert u D-duru za violinu i orkestar, Simfonija u b-molu, Sentimentalni valcer, Peta simfonija u e-molu, Šesta simfonija u b-molu, Elegija u g-molu).

Fatalna, strastvena i zabranjena ljubav Ane Karenjine, udane žene i majke, prema mladom grofu Vronskome postala je i ostala nepresušna inspiracija mnogim kazališnim i filmskim autorima. Pamtimo mnoge ljepotice s filmskog platna koje su utjelovile lik ove tragične žene, razapete između strasti i obiteljskih obaveza, spremne radi svoje velike ljubavi, i umrijeti.

A ova je scenska adaptacija napravljena s velikim razumijevanjem Tolstojeva remek-djela i suosjećanjem za glavnu junakinju preko koje se prelamaju sve misli i stanja, prikazana je kao odlučna žena koja ne skriva ono što njezini licemjerni suvremenici čine potajno.

“Ana Karenjina” praizvedena je 4. travnja 2014. u HNK u Zagrebu i već treću sezonu podjednako puni gledalište zagrebačkog HNK, a ono što tu predstavu čini hit baletom nije samo vizualna privlačnost nego i kvalitetan umjetnički koncept realiziran na svim razinama.

O tome uz oduševljenje publike svjedoče i sjajne kritike („baletni spektakl kakav dugo nije viđen“, „velika i raskošna plesna priča“, „dostojno velikih svjetskih pozornica“…) te nagrade struke: za ovu je predstavu Leo Mujić dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje, a Alan Hranitelj za najbolju kostimografiju.

Karenjina 3

Jasna dramaturška koncepcija uporište je ovog baletnog djela od dva čina, postavljenog na špicama. Spretna kombinacija vokabulara akademskog baleta upotpunjena modernim plesnim izrazom, gestama i mimikom, karakteristike su autorskog koreografskog rukopisa uprizorenja ove predstave, koja je već tjedan dana nakon praizvedbe postala popularna.

Scenograf predstave je Ivan Kirinčić, kostimograf je poznati filmski i kazališni kostimograf i dizajner Alan Hranitelj, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

U riječkim izvedbama plešu Natalia Horsnell kao Ana, Andrea Schifano kao Vronski i Guilherme Gameiro Alves kao Karenjin.

U ostalim ulogama nastupaju: Iva Vitić Gameiro, Kornel Palinko, George Stanciu, Catarina Meneses, Rieka Suzuki, Tammy Higgins, Mihaela Devald Roksandić, Takuya Sumitomo, Miruna Miciu, Valentina Štrok, Andrej Barbanov, Dan Rus, Noa Matković i ostali.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari