TEŠKO DO STANA ZA NAJAM

(ANKETA) Najam stana u Rijeci (ni)je nemoguća misija! Evo kakve su cijene, uvjeti, rokovi najma…

Pixsell/Riportal

Tražite li stan za najam u Rijeci pripremite se na visoke cijene i vrlo tešku potragu za stanom u kojem možete više-manje normalno živjeti. Po svemu sudeći, prije ćete dobiti kredit u banci nego stan u Rijeci koji izgleda koliko-toliko prihvatljivo…

Naime, namještaj je često iz doba socijalizma, vlaga je uobičajeni gost, a cijena- prava sitnica.

Za stan od 50-ak kvadrata često 1S sa dnevnim boravkom ili 2S sa ili bez dnevnog boravka, koji se nalazi u nekom od traženijih kvartova kao što su Srdoči, Zamet, Trsat, Pećine, Vežica i slično potrebno je izdvojiti oko 400 eura.

Foto: Riportal.hr

Cijena garsonjere i sada popularnih “studio apartmana” – koji su zapravo jedna soba u kojoj kuhate, spavate i primate goste – kreću se od 300 eura nadalje.

U riječkom predgrađ, u npr. Kastav, Dražice, Jelenje… stanovi su nešto jeftiniji, ali ništa osjetno.

Dakako, ima zaista lijepo uređenih stanova koji drže cijenu opravdano, ali čini se da vlasnici stanova u Rijeci dižu cijene najma, a bez ulaganja u iste. Za vrijeme “korona krize” cijene najmova ostaju iste – ili čak rastu nekih 20-tak posto.

Riječki podstanari se žale da uz najam i režije plaćaju i pričuvu koja ovisno o zgradi doseže i 400 kuna.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Stan je često moguće iznajmiti samo do 1. lipnja kada kreće turistička sezona te se mnogi stanodavci radije odlučuju stan dati pod “apartman” nego studentima i drugim podstanarima.

Uz sve ovo, prilikom najma stana potrebno je dati i polog u visini jedne najamnine (polog se nikako ne dokumentira, osim ako to sami ne zatražite!), za slučaj da se u stanu nešto razbije, ili kao pokriće zadnje stanarine. S pravom se postavlja pitanje: ako se novac daje na ruke, kako se dokazuje da je depozit predan odnosno zaprimljen?

Dovoljan je jedan klik na facebook stranicu Iznamljivanje stanova rijeka i okolica (prva grupa) da se ustanovi da je velika potražnja za stanovima. Ustvari, čim je objavljen -stan je iznajmljen, pogotovo ako je cijena nešto prihvatljivijih do 400 eura! Često se stanovi iznajmljuju studentima,a ima i zanimljivih objava gdje se stanovi iznajmljuju isključivo curama.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Nakon uvida u nimalo bajno stanje, logično se postavlja pitanje – treba li se u Hrvatskoj, kao u nekim drugim zemljama odnosno gradovima, ograničiti cijene najma? (Berlin u Njemačkoj prvi je to učinio!).

Smije li osoba koja iznajmljuje svoju nekretninu bez ikakvih posljedica iznajmljivati na crno, ne plaćati porez i dizati cijenu najma u nebesa, tako da uopće ne odgovara životnom standardu hrvatskih građana?

Što vi mislite, treba li nam zakon o ograničenju cijena najma?

Tamara Zima

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari